• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Milanu otvorena Svetska izložba EKSPO 2015

U Milanu je otvorena Svetska izložba EKSPO 2015, koja će trajatati do 31. oktobra ove godine, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

Na ovoj najznačajnijoj svetskoj izložbenoj manifestaciji učešće su prijavile 144 zemlje, a očekuje se više od 21 milion posetilaca iz celog sveta. Otvaranju izložbe prisustvovali su Ivica Dačić i Željko Sertić, ministar privrede.

Srbija će tokom šest meseci, u kontinuitetu, kroz različite manifestacije predstaviti privredne sektore, naučne sadržaje i inovacije, turističku ponudu, hranu i vina, sa ciljem da promoviše istorijsko nasleđe, kulturu, tradiciju, investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmenu.

Izložba je danas otvorena u nadi da će šestomesečni svetski sajam, sa hranom kao temom, biti katalizator ekonomskog oporavka, ali i u strahu da ne skrene pažnju na duboko ukorenjene probleme Italije, prenosi AFP.

Prva globalna izložba posle one u Šangaju pre pet godina više puta je odlagana, a kompleks u kojem se održava nije u potpunosti završen.

Korupcionaški skandali, strahovi od nasilnih protesta i posrtanje ekonomskog oporavka - sve je to atmosferu učinilo prilično sumornom uoči otvaranja izložbe, navodi francuska agencija.

Međutim, spektakularni koncert tenora Andree Bočelija i kineskog pijaniste Lang Langa uz operu i hor ispred veličanstvene gotske katedrale u Milanu povodom otvaranja izložbe podsetio je na sposobnost ove zemlje da kreativnošću nadomesti svoje propuste na drugim planovima.

milano
Izvor: YouTube

Organizatori predviđaju 20 miliona posetilaca tokom šest meseci i prihode od 10 miliona evra kao podsticaj italijanskoj ekonomiji kroz prihode od turizma i povećane investicije.
Više od milion Kineza očekuje se na izložbi u Milanu i italijanski zvaničnici se nadaju da će neki od njih postati dugoročni poslovni partneri.

Milano je danas pod jakim obezbeđenjem, pošto je najavljen marš pokreta "Ne EKSPO", a ranije ove nedelje je policija izvela racije iz predostrožnosti kako bi sprečila eventualne incidente radikalnih grupa osumnjičenih da planiraju obračun sa bezbednosnim snagama tokom demonstracija.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE