• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavle Petrović: Proći ćemo test MMF, ali bez rasta

Izvor Tanjug

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ne očekuje da će Srbija u 2015. godini zabeležiti privredni rast, a smatra da će MMF dati pozitivnu ocenu kada je u pitanju fiskalni deficit ali da je ostalo sporno.

Fiskalni savet, rekao je Petrović za RTS, ne vidi prostor za povećanje plata i penzija.

Povodom predstojećih razgovora s MMF, Petrović kaže da je prvu reviziju dugo dogovaranog aranžmana s tom institucijom Vlada dočekala bez strepnje.

U 2015. neće biti rasta BDP-a

Na pitanje da li su ostvariva očekivanja Vlade od MMF-a da promeni prognozu očekivanog rasta srpske privrede sa negativne na pozitivnih 0,5 odsto, Petrović je rekao da - kako idemo - još ne vidimo da bi privredni rast mogao da se pojavi ove godine. "Upravo objavljeni podatak da je BDP u prvom kvartalu pao 1,9 odsto na godišnjem nivou ukazuje, kada se ekstrapolira na celu godinu, na negativan rast. Prema tome, i ako dođe do nekog poboljšanja u toku godine, ja ne očekujem da to bude neki pozitivan rast, već pre neka stagnacija", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On smatra da će MMF dati pozitivnu ocenu što se tiče fiskalnog deficita jer je manji nego što je planirano.

"Očekujem da će predmet diskusije biti rezultati u restrukturiranju javnih preduzeća - Srbijagasa, EPS-a, Železnica, to je jedno. Drugo je pitanje restrukturiranja i privatizacije preostalih preduzeća, i treći blok je reforma zapošljavanja u budžetskom sektoru", rekao je on.

Na pitanje kako objašnjava to što je deficit za četiri meseca umesto 71 milijardu dinara, 21 milijarda, Petrović je rekao da je to prvenstveno rezultat dvapozitivna i jendog katastrofalnog faktora.

Pozitivno je smanjenja plata i penzija i bolja naplata poreza, a veoma negativno što se "uištedelo" na javnim investicijama koje bi trebalo da podignu proizvodnju.

"Dakle, bez smanjenja plata i penzija ne bi bilo ni fiskalne konsolidacije, niti trajnog smanjenja deficita, to je prvo i osnovno. Uz ovo, ono što je dodatni rezultat jeste bolja naplata poreza, odnosno veći obuhvat sive ekonomije i to je dalo za rezultat nešto manji deficit nego što je planiran", kazao je on.

"Ostala razlika, koja je, izgleda, pozitivna, rezultat je privremenih mera - javne investicije su upola manje nego što je planirano, što je katastrofalno, i drugo je što su dividende od javnih preduzeća u najvećem delu pokupljene u prvom kvartalu, a zapravo treba da se odnose na celu godinu", rekao je Petrović.

Što se tiče najave da bi mogle da se povećaju plate i penzije, i to već od oktobra, Petrović je rekao da bi se deficit, ako bi vratili plate i penzije na nivo koji je bio pre novembra prošle godine - vratio na stari nivo od 6,6 odsto "i mi ne vidimo prostor za njihovo povećanje tokom ove tri godine, zaključno sa 2017. godinom".

Na pitanje da li bi bilo realno da bi sa MMF-om moglo da se pregovara o tome da smanjenje broja radnih mesta u javnom sektoru bude manje, Petrović je rekao da ima nekog osnova za to.

"Ali ako bi se pregovaralo da ne bude veliki broj smanjenja, znači da moramo imati uštede na drugoj strani, da poboljšanje naplate i deficit koji je nešto manji nego planiran, da se te uštede iskoriste za nešto sporiji pad zaposlenosti u javnom sektoru", rekao je on.

Na pitanje da li ima pomaka na smanjenju davanja iz državne kase, na čemu insistira MMF, Petrović je rekao da ima indikacija da se radi na planovima restrukturiranja.

"Verujem da će to biti jedan od osnovnih razgovora sa MMF-om. Izgleda da ima malo prostora zbog cene gasa koja je niža i cene nafte koja je pala na svetskom tržištu, da se dobije vreme da se ti problemi rešavaju. Ali oni moraju tokom ove godine da se reše", rekao je on.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Iggyy

Gospodin prof. dr Pavle Petrović sa mesečnom platom od 3000 evra i ostalim pogodnostima može da priča da penzije i plate ostanu smanjene. Da živi od 250 evra mesečno ne bi se tako ponašao. Što se ne zauzme, kao veliki ekonomski stručnjak, da se konsoliduje najpre privreda, a ne samo potrošačka svera ekonomije, a para nema. Mator je da pomislim da je plagirao doktorat, mislim da nije, kako se ponaša naučno, možda i jeste. On zaista priča nebuloze, pa je to procenio i Vučić i ne sluša ga. Svojevremeno on je insistirao da se plate i penzije smanje za 25%. Kao što se vidi i sa smanjenjem od 10%, bar kako kaže Vučić, krenulo je na bolje u svim sverama ekonomije, a Pavle ne vidi i ne čuje, ne čita novine, smišlja nove ideje. Pavle bolje je da gleda "Parove" na TV Happy, kako bi se malo relaksirao.

Petar

mene zanima kako se finansira Fiskalni savet ?

Sremac

Podnesi i ti ostavku !!!!!

special image