• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS poslovao s gubitkom

Izvor Tanjug

Naftna kompanija Srbije (NIS) saopštila je danas da je u prva tri meseca ove godine imala neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, pre svega zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja zaliha nafte koja je kupljena po višim cenama.

"U prvom kvartalu 2015. godine NIS je poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima. Prva tri meseca obeležili su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine", navodi se u saopštenju NIS-a.

Dodaje se da je NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto.

Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego pre godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara, dok je ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio 800 miliona dinara.

Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je glavni zadatak kompanije povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja.

"Nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima. Uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje će ostati u fokusu NIS-a, jer mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo", istakao je Kravčenko.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Birostan

Vratite nam NIS kao ameri železaru

Zeljko

Naravno -vidi se po gorivu, benzin 95 oktana ;e katastrofalan, stekcu od njega ventili samo tako...

briga vas...

dok vam je u vrscu daliborka ristić sef daleko ćete da dogurate sa brigom o radnicima!

special image