• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS (ni)je "namestio" strancima tender za brojila?

Izvor MONDO/Tanjug

Savet za borbu protiv korupcije pozvao je nadležne da ispitaju činjenicu da je Elektroprivreda Srbije onemogućila domaća preduzeća da budu ponuđači na tenderu za nabavku "pametnih brojila" i tako omogućila pobedu stranim ponuđačima.

Ponovo se pokrenula priča o tenderu za "pametna" brojila, koja EPS pokušava da nabavi već decenija, ali svaki tedner je do sada propao. Sada se u "igranku" uključio i Savet za borbu protiv korupcije.

"Kvalifikatornim kriterijumima EPS je onemogućio domaća preduzeća da budu ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu, što je protivno interesima društva i principima EBRD banke, koja finansira projekat", navodi se u izveštaju tog saveta o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija za očitavanje struje, koji je 27. aprila dostavljen Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ne samo da domaća privreda nije favorizovana, navodi Savet, nego je onemogućeno njeno učešće na tenderu.

Savet stoga poziva nadležne da preispitaju da li je EPS definišući kriterijume za tender vredan 60 miliona evraeliminišući domaće omogućio pobedu stranim ponuđačima , a zatim i da u budućnosti odrade zamenu tri miliona brojila za 700 miliona evra.

Savet je u Izveštaju ukazao da su netačni navodi EPS-a da EBRD u postupku pojašnjenja, koje EPS izdaje u okviru tenderske procedure, diktira uslove tendera.

Da bi proverio navode EPS-a, Savet je kontaktirao predstavnike EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB), koja takođe učestvuje u finansiranju projekta.

U odgovoru EBRD-a Savetu navedeno je da je tendersku proceduru sproveo EPS u skladu sa pravilima EBRD-a, a da je na klijentu da odredi uslove tendera, koje EBRD može da revidira ili da ih prihvati.

Iz EIB-a su odgovorili da banke-kreditori vrše verifikaciju tenderskih uslova koje je odredio EPS.

EPS je, navodi se u saopštenju Saveta, definisao više uslova u tenderskoj dokumentaciji koji bitno ograničavaju konkurenciju i koncentrišu nabavku na jednog isporučioca.

Izveštaj je, kako se navodi, urađen na osnovu predstavke građana u kojoj je istaknuto da je EPS, raspisivanjem tendera za nabavku IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija, odnosno postavljenim tenderskim uslovima, ograničila konkurenciju i onemogućila učešće domaćim proizvođačima.

EPS: DOMAĆI PROIZVOĐAČI UČESTVUJU NA TENDERU

Elektroprivreda Srbije (EPS) demantovala je danas ocenu Saveta za borbu protiv korupcije.

"EPS stoji iza stava da naši domaći proizvođači brojila mogu da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, a koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila', navedeno je u saopštenju EPS-a.

Prema oceni EPS-a, to potvrđuje činjenica da su se na tender prijavile četiri grupacije ponuđača, a od toga u tri grupacije učestvuju domaći proizvođači.

EPS smatra da domaći proizvođači brojila mogu da zadovolje tehničke uslove za isporuku električnih pametnih brojila koji su deo tenderske dokumentacije.

Dodaje se i da prema pravilima EBRD nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu.

Da podsetimo, projekat "EPS Metering", čiji je deo ova nabavka, finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD i Evropske investicione banke - EIB.

Glavni preduslov za odobravanje zajma je i poštovanje odredbi EBRD koje se odnose na propisivanje opštih uslova i pravila prilikom pripreme tenderske dokumentacije.

EPS je uspeo da i pored vrlo striktnih pravila EBRD, umanji opšte evaluacione kriterijume npr. za godišnji promet, gde banka propisuje da ponuđač mora imati najmanje 2,5 puta veći promet od procenjene vrednosti posla, što bi u ovom slučaju značilo 145 miliona evra, EBRD je prihvatio EPS-ov predlog da to bude 75 miliona evra, kako bi se omogućilo učešće što više ponuđača.

Napomenuto je i da tehnička specifikacija predstavlja sastavni deo tendera koja je pripremljena na osnovu Studije izvodljivosti koja je usvojena i odobrena na sednici Stručnog saveta 26. maja 2014. godine, čiji su članovi pored predstavnika EPS-a, bili i predstavnici Instituta "Nikola Tesla", Instituta "Mihajlo Pupin" i Elektrotehničkog fakulteta.

"Saglasnost na tehničku specifikaciju je dao i EBRD i ocenio je kao izuzetno uspešno i kvalitetno pripremljenu. Vrata ,Elektroprivrede Srbije" otvorena su za Savet za borbu protiv korupcije i sve državne organe da ispitaju ispravnost tenderskog postupka", zaključeno je u saopštenju.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tumbe

oduvek smo bili go...

kitić

Šta da radiš to se zove demokratija odnosno,korupcija i mito.

goce

Pa kako bi maznuli debelu lovu ako ne od stranaca.ova naša preduzeća nemaju tu lovu koliko su ovi,, gladni".Ne znam samo šta je falilo ovim starim brojilima i da li je baš vreme da se sada skrkaju tolike pare za nova brojila.Ovo se isto može reći i za digitalnu televiziju.Poenta je u tome da nam zapad i dalje uvaljuje svoje skart tehnologije za velike pare,a ovde neko od naših naravno uzima debeo kajmak.Ništa novo to je već oproban recept,setimo se samo zatvaranja gomile naših preduzeća i banaka.Zatvori našu proizvodnju pa tu onda uleću stranci sa svojom škart robom i paprenim uslugama.

special image