Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da potrošači u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost kada je reč o smrznutom mesu koje se uvozi iz EU.
Bogosavljević Bošković je za RTS rekla da je meso koje se nalazi u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama, zdravstveno bezbedno. Ona je istakla da meso koje uvozimo iz EU prolazi stroge kontrole i laboratorijska ispitavanja. "Meso se može prodavati kao ohlađeno ili zamrznuto. Zamrznuto meso koje stiže u Srbiju, odmrzava se i koristi isključivo u objektima koji su odobreni za tu svrhu... Do sada je ovo meso korišćeno samo za preradu, u strogo kontrolisanim uslovima i pod nadzorom veterinarske inspekcije", kazala je Bogosavljević Bošković. Ona je ponovila da odmrznutog mesa koje se označava kao sveže u našim prodavnicama - nema. Kada je reč o roku upotrebe zamrznutog mesa koje se često pominje u javnosti, Bogosavljević Bošković je objasnila da on zavisi od velikog broja faktora pre svega od temperature čuvanja, kao i načinu čuvanja. Ministarka Bogosavljević Bošković kaže da je dogovoreno da se za manje mesec dana potpiše ugovor o izgradnji prvih pet farmi nemačke industrije Teniz u Srbiji. "Svaka ova farma znači kapacitet po 2.500 krmača, to na godišnjem nivo znači da će od svake ove farme moći da se očekuje 80.000 tovljenika. U prvoj fazi na godišnjem nivou ćemo imati 400.000 tovljenika više za proizvodnju svinjskog mesa", kazala je Bogosavljević Bošković za RTS. Pre ovih tvrdnji ministarke poljoprivrede Vlada Srbije je krajme marta usvojila meru po kojoj u prodajnim objektima više neće moći da se kao "sveže" prodaje prethodno smrznuto meso. Direktor Akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić tada je izjavio da je ta odluka doneta u okviru seta mera za probleme koji su se desili u sektoru svinjarstva. "To je bilo zdravstveno bezbedno meso, samo što njegov kvalitet nikako nije isti ako je prvo zamrznuto pa odmrznuto, nego kada imate sveže meso", rekao je Glamočić.