Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Ljuta čokolada stigla u Beograd

U Beogradu je u utorak uvečei predstavljen nov asortiman čokolada sa ljutom paprikom, biberom, grčkim uzom, zelenim čajem ili čipsom, domaće proizvodnje, koje izradjuje firma "Adore šokola" (Adore Chocolat).

0
A- A A+
U Beogradu je u utorak uveče predstavljen nov asortiman čokolada sa ljutom paprikom, biberom, grčkim uzom, zelenim čajem ili čipsom, domaće proizvodnje, koje izradjuje firma "Adore šokola" (Adore Chocolat).

Proizvodjač čokolade iz Beograda Mirjana Kostić predstavila je u galeriji "Ozon" (O3one) novi asortiman luksuznih čokolada i svoj brend "Adore šokola", što je i novo ime njene radionice, koja se ranije zvala "Čokolada".

Organizatori promocije su posebnu pažnju skrenuli na proizvod "Noće kalijente" (Noche caliente, špan. "vruća noć"), pikantnu crnu čokoladu sa aromom dimljenog meksičkog anćo i ćipotle čilija, inspirisanu receptom koji datira iz doba Asteka.

Mirjana Kostić je izjavila da je "ovaj spoj neodoljiv" jer "čili pojačava ukus čokolade, a čokolada ubija ljutinu čilija".

Prema saopštenju koje je medijima prosledio USAID-ov Projekat za razvoj preduzetništva u Srbiji (SEDP), koji je grantom pomogao firmi "Adore" sa novim pakovanjem i učešćem na sajmu "Fensi fud" (Fancy Food) u Njujorku, spoj čilija i čokolade ima poseban efekat na biohemijske procese u mozgu.

Čokolada sadrži teobromin i kafein, koji imaju stimulitivno dejstvo jer podstiču oslobadjanje serotonina i dopamina u mozgu, odnosno neurotransmitera koji stvaraju osećaj zadovoljstva.

Dodatkom kapsaicina, hemijske supstance koja se nalazi u čiliju, zbog koje on ima ljut ukus, podstiče se oslobadjanje endorfina, koji je poznat i kao "hormon sreće".

Mirjana Kostić je za svoju čokoladu izabrala sorte anćo i ćipotle zato što se one tradicionalno koriste u Južnoj Americi i Meksiku i zato što njihova ljutina ima "malo usporeno dejstvo" - prvo osetite ukus crne čokolade, a tek onda bogatu aromu dimljenog čilija.

"Adore" linija za 2006. godinu sadrži više od 24 vrste pralina i trifli (čokoladnih bombona) vrhunskog kvaliteta, a još neki od sastojaka koje Mirjana Kostić koristi su uzo iz Grčke, mleveni biber, organska Vilamet malina, zeleni čaj - pa čak i čips od krompira.

Radionica Mirjane Kostić, koja je zanat učila kod belgijskih i francuskih majstora, počela je 2002. kao skromna porodična firma u Beogradu.

(Beta/MONDO)
Sve vesti