• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Uroš Petrović

Izvor mondo.rs

Pisac Uroš Petrović je za MONDO dao preporuku tri pisca čija dela bi svaka osoba trebalo da pročita tokom odrastanja.

 Uroš Petrović, pisac preporučuje knjige za čitanje

Uroš Petrovic piše knjige za decu i mlade koje pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Pocev od zbirki prica – mozgalica i romana u zagonetkama do fantasticnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagraduju citaoce. Razmrdavanje vijuga, susret sa cudesnim, neobicnim ali i zastrašujucim, raskošna mašta i osobeni humor u njegovim knjigama, sve više postaju omiljenim štivom i za odrasle. Roman "Aven i jazopas u Zemlji Vauka", predmet je više naucnih radova iz književnosti i po mišljenju mnogih proucavalaca literature, prvi je pravi roman epske fantastike na srpskom jeziku.

A šta on cita i kako pronalazi inspiraciju?

"Citam uglavnom pred spavanje, tako da neretko procitano štivo veoma kvalitetno implementiram u snove. Knjige Bila Brajsona citam sa zadrškom, da mi duže traju. Taj covek moze da opiše natkasnu i da to bude lude i zanimljivije nego kad drugi pišu o svežim uspomenama sa karnevala u Nedodiji", rekao je Petrovic za MONDO.

 Uroš Petrovic je dobitnik Zlatne znacke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, izmedu ostalih i nagrade Zmajevih decjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.

Petrovic je koautor programa NTC sistem ucenja, gostuje kao predavac u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu. U velikom broju casopisa objavljuje clanke i fotografije, kod nas i u svetu. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivac je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmicenja. Jedan je od najuspešnijih rešavaca IQ X testa na svetu.

Umesto tri konkretne knjige koje treba citati tokom odrastanja, Petrovic je izdvojio pisce na cija dela bi trebalo da procitamo do 18. godine.

"Dokazano je da u Srbiji može da se odraste u relativno normalnu osobu i bez Džeka Londona, Branka Copica i Ljube Ršuma, ali sam siguran da pomenuti period nije ni upola tako zanimljiv kao sa njima", rekao nam je Uroš Petrovic.

Ne propustite preporuke za citanje knjiga i drugih licnosti iz javnog života Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Oki

Slažem se! Detinjstvo ne sme da prođe bez Ršuma, Džeka Londona i Ćopića, ali tu obavezno treba dodati i Mark Tvena, a knjiga Sjenkijeviča "Kroz pustinju i prašumu" jedna od mojih najdražih iz tog perioda.

SERIJE