Rekord! Pikasova slika prodata za 179 miliona

Autor:

Slika "Žene Alžira"' španskog slikara Pabla Pikasa prodata je na aukciji američke kuće Kristi u Njujorku za 179 miliona dolara čime je postavila novi svetski rekord za najskuplje umetničko delo.

2
A- A A+


Na aukciji je takođe prodata skulptura Alberta Djakometija "Čovek koji pokazuje prstom'' za 141.3 miliona dolara, koliko je i procenjeno, čime je postala najskuplje prodana skulptura na aukciji.

Pre aukcije se očekivalo da će slika "Žene Alžira'' (Verzija 'O') biti prodata za 140 miliona dolara, ali je konačna cena prevazišla očekivanja, prenosi sajt Gardijan.

Ranije je taj rekord držao triptih Frensisa Bejkona "Tri studije Lusijana Frojda" koji je na aukciji iste kuće prodat novembra 2013. za 142.4 miliona dolara.

Stručnjaci kažu da su cene skočile zbog većih investicija u umetnička dela kao i zbog pojave novih bogatih kolekcionara.

"Situacija se uskoro neće promeniti osim ako ne dođe do drastičnog pada stepena interesovanja, što ne verujem da će se dogoditi u bliskoj budućnosti'', izjavio je diler umetnina sa Menhetna Ričard Fidzen.

"Moderna umetnička dela i dela impresionista nastavljaju da dominiraju na tržištu jer su prelepa, pristupačna i dokazala su svoju vrednost'', kaže profesorka istorije dizajna i umetnosti u Novoj školi

Sara Lihtman dodajući da cene dela iz ovih perioda neprekidno rastu zajedno sa reputacijama njihovih tvoraca.

"Žene Alžira'' koje su posedovali američki kolekcionari Viktor i Sali Ganc, inspirisane su Pikasovom fascinacijom francuskim umetnikom iz 19. veka Eženom Delakroom.

Slika je deo serije od 15 slika, označenih slovima abecede od 'A' do 'O' koje je španski slikar uradio u periodu između 1954. i 1955. godine.

Ukupna vrednost prodatih umetnina na aukciji u Njujorku iznosi 706 miliona dolara.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti