• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Pa ni ono malo novca ne znate da uložite

Izvor MONDO/Tanjug

MMF podržava da se iz budžeta daje za javne investicije ali upozorava da su želje ministarstava povelike a da dosad ni ono malo novca koji je ranije bio predviđen nije umeo da se investira.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Kim Deheng izjavio je danas da bi ta institucija podržala trošenje novca iz budžeta na javne investicije, ali da ona, zbog rastućeg javnog duga, budu unutar zaadatog fiskalnog prostora.

"Javne investicije podržavamo. Cilj je zapravo da obuzdamo potrošnju, ali i da stvorimo prostor za javne investicije. Budući da i javni dug raste, ulaganja bi morala da budu unutar fiskalnog prostora", rekao je Deheng nakon predstavljanja prolećnog izveštaja MMF za region centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

"Ušteda" gde joj mesto nije

Na nedavno završenoj prvoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije sa MMF-om utvrđeno je da je manji deficit budžeta od očekivanog uglavnom napravljen na tome što je potrošeno manje novca u javne investicije nego što je bilo planirano. Većim javnim investicijama podigla bi se privredna aktivnost a ne bi imale štetne efekte na javnu potrošnju, jednoglasni su ekonomisti.

On je naveo da sada postoji veći prostor u budžetu za javne investicije, ali da ipak mora da se napravi balans između otplate duga i trošenja na investicije.

Prema njegovim rečima, MMF podržava da vlada troši na investicije do mere koja ne ugrožava javne finansije. U isto vreme, kazao je on, nastaje zabuna najviše zbog loše koordinacije i planiranja.

"Lista investicionih želja ministarstava nije do kraja usklađena sa ograničenjima sa kojima se zemlja kao celina suočava. Tako je i jedan od naših ciljeva da unapredimo budžetski sistem kako bi bio efikasniji", rekao je Deheng.

On je ukazao i na problem u koordinaciji i planiranju, zbog čega se u Srbiji dešava da ni već predviđen novac za ulaganja nije potrošen.

"Problem je što vlada nije mogla da realizuje javne investicije predviđene budžetom prethodnih godina, čak iako je udeo bio vrlo mali, manji od tri odsto bruto domaćeg proizvoda. Onda i nema smisla da se odvaja više para, kada ne može da se potroši ni ovo do sada", rekao je on.

SVI RASTU, OSIM SRBIJE

U danas predstavljenom regionalnom izveštaju MMF-a, procena MMF-a je da će privrede srednje i jugoistočne Evrope ove godine nastaviti oporavak, po prosečnim realnim stopama rasta BDP-a, koje će se kretati i iznad četiri odsto.

Za Srbiju je, procena, nažalost mnogo gora. Nakon 1,8 odsto negativnog privrednog rasta u 2014, u Srbiji se za 2015. prognozira takođe negativan privredni rast bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto.

Po očekivanoj stopi rasta listu zemalja predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 odsto.

MMF je već ranije objavio kako očekuje da bi hrvatska privreda, nakon šest godina recesije, ove godine trebalo da zabeleži rast od 0,5 odsto, zahvaljujući pre svega povoljnijem spoljnom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, preneo je tportal.hr.

Za baltičke zemlje u MMF-u prognoziraju prosečnu stopu rasta od 2,6 odsto, za srednju Evropu od 3,1 odsto, a za tri zemlje jugoistočne Evrope članice EU - Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, očekivana prosečna stopa rasta iznosi 2,1 odsto. Taj prosek podiže Rumunija, za koju u MMF-u očekuju privredni rast od 2,7 odsto u ovoj godini.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno za Ukrajinu, za koju nakon negativnog privrednog rasta od 6,8 odsto u 2014. ove godine u MMF-u očekuju negativan rasta od 5,5 odsto.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

raso

Sigurno stednjom se ide u recesiju i pad BDP. Bez kapitalnih ivesticija u ifrastrukturalne objekte, zasto nebi cak iz primarne misije novca nameski za te ivesticije. Taj novac bi se povratio kroz realne izvore. Ne bi se zaduzivali, zaposlili bi smo nasu gradjevisnku operatvu. Ako SAD i Evropska unija stapaju novac da bi stabilizovali svoje ekonomske neprilike zasto to isto nebi uradila Srbija?

KRISTIJAN SREMSKA MITROVICA

KO KAŽE DA NE ZNAJU KAD SVE POKRADOSE.NEMA SRBIJI SPASA SA OVOM RASIPNIČKOM VLADOM.NAMA OTIMAJU OD PLATA I PENZIJA A VIDI STA ONI RADE.

Živanko

Dobro, ustanovili smo da je vlada nesposobna. Šta sad?

special image