• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li firme sporazumno da reše dugove?

Izvor Tanjug

Vlada sa IFC i Privrednom komorom potpisala memorandum o programu za sporazumnom rešavanju dugova i nesolventnosti. Banke dosad izbegavale vansudsko "poravnanje" dugova.

Ministar privrede Željko Sertić i ministar pravde Nikola Selaković potpisali su danas sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC, deo Svetske banke) i Privredne komore Srbije, Memorandum kojim je pokrenut Program za rešavanje pitanja dugova, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti i podsticanje kreditiranja privrede, kao i jačanje kapaciteta stečajnih upravnika.

Memorandum je u ime IFC-a potpisao regionalni menadžer Tomas Lubek, koji je upozorio da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, ali da nije jedina u regionu, u kojem udeo nenaplativih kredita iznosi oko 20 odsto.

Prema podacima IFC-a, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kad je iznosio 16,7 odsto.

Sertić je ukazao da dobrovoljno finansijsko restrukturisanje i stečajevi u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure i kazao da država priprema izmene zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturisanju i stečaju.

"Veoma su komplikovane i duge procedure i za većinu učesnika u tom procesu nema obavezujućih formi za rokove, trajanje procedura, završetak tih poslova", rekao je Sertić.

On je dodao da je cilj države da u narednom periodu zainteresuje banke da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s ozbirom da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Govoreći o stečajevima, Sertić je rekao da je cilj da se oni ubrzaju, a ne da traju ponekad i nedopustivo dugo i kazao da će izmene Zakona o stečaju biti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom i MMF.

"Mi ćemo naći najbolje rešenje za sadašnje ekonomsko stanje, kao i najbolje rešenje u interesu države", rekao je Sertić.

On je istakao da problem nesolventnosti srpske privrede nije problem od juče, ali da se sa njim danas suočavamo i da je to ozbiljan problem koji usporava oporavak ekonomije i napore za jačanje privatnog sektora.

Veća uloga stečajnih upravnika

Programom, čiji je cilj smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranja u Srbiji, podržava se razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i sporazumnog finasijskog restrukturiranja. Projektom se, takođe, unapređuje rad Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i jačaju kapaciteti stečajnih upravnika i ostalih učesnika u ovom postupku.

Ministar privrede je kazao da će se sa reformama u toj oblasti relaksirati nekoliko desetina privrednih subjekata koji imaju probleme dugova.

Selaković je rekao da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu i napomenuo da je pravosuđe veoma konzervativno, kao i da će ministarstvo u narednom periodu organizovati obuke privrednih sudija, kako bi se ti sporovi brže rešavali.

On je ipak napomenuo da tu instant rešenja ni čarobnog štapića nema, ali da treba raditi na tome.

Selaković je podsetio da je 1. januara 2015. godine počeo da se primenjuje Zakon o posredovanju, odnosno medijaciji, kao i da je nedavno objavljen Registar medijatora.

Ministar pravde je objasnio da taj zakon predviđa da dve strane, kad dobrovoljno zaključe sporazum, on ima snagu pravosnažne sudske presude.

"Želimo da maksimalno ojačamo vansudsko rešavanje sporova i Ministarstvo pravde će nastojati da što više unapredi poslovne veštine privrednih sudija", rekao je Selaković.

U ime Privredne komore Srbije sporazum je potpisao predsednik PKS, Marko Čadež, koji je izrazio zadovoljstvo što se izvršna vlast ima dijalog sa predstavnicima privrede u cilju pronalaženja najboljih rešenja za nelikvidnost privrede.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image