• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka: Uvek ću se boriti za bezbednost puteva

Izvor Tanjug

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je danas početak rehabilitacije i podizanje bezbednosti puteva u Srbiji u šta će biti uloženo 400 miliona evra, poručivši da nikada neće prestati da se bori za bezbednost puteva u Srbiji.


Ona je najavila da će u naredne četiri godine biti rehabilitovano oko 1.100 kilomatara puteva, od čega u ovoj godini više od 260 kilometara.

"Prvi projekat rehabilitacije počeće već sledeće nedelje", rekla je Mihajlović novinarima po završetku konferencije o rehabilitaciji i povećanju bezbednosti na putevima u Srbiji.

Ona je precizirala da je ceo taj projekat vredan oko 400 miliona evra, da će država obezbediti oko 113 miliona evra, a za ostatak novca Vlada Srbije je dala garanciju za zajam od Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministarka je rekla da su u prvom javnom pozivu posao dobila domaća preduzeća i pozvala sve izvođače, koji će obavljati poslove u ovoj, prvoj godini tog projekta, da poštuju rokove i kvalitet radova jer će izgubiti posao oni koji budu kasnili sa radovima.

"Očekujemo od vas da pokažete da srpska putarska preduzeća mogu da urade više od onog što se može čuti u javnosti. Ne očekujem nikakve probleme i nećemo dozvoliti nikakva kašnjenja", rekla je Mihajlović i dodala da će

Putevi Srbije, koji su nosilac posla, naplaćivati kaznene penale za kašnjenje izvođačima radova koji će i projektovati i graditi puteve.

Ona je rekla da očekuje da u prvoj godini tog posla bude utrošen sav novac koji je opredeljen za taj projekat u ovoj godini.

Rehabilitacija puteva je jednako važna kao završetak Koridora 10, jer vrednost radova na rehabilitaciji puteva iznosi skoro pola vrednosti izgradnje Koridora 10, poručila je Mihajlović.

Ona je ponovila da Vlada Srbije, koja je stala iza ovog projekta, želi da pokaže da taj posao može da se realizuje na vreme i da domaće kompanije po završetku tog posla mogu da učestvuju i u drugim projektima u svetu.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom uvođenju vinjeta radi održavanja puteva, Mihajlović je rekla da se to ne planira, a kada je reč o vraćanju modela da se deo akciza na gorivo izdvaja za održavanje puteva, ona je istakla da trenutno novca za to nema.

"Procena Ministarstva finansija je da to nije pravi put, ali to ne znači da mi nećemo nastaviti da objašnjavamo da je to mnogo bolje," rekla je Mihajlović i dodala da se od celokupnog novca koji se naplati od putarina, ne održavaju samo autoputevi, već i putevi drugog i trećeg reda, a često i lokalni putevi.

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak istakao je da rehabilitacija puteva podrazumeva i podizanje bezbednosti na putevima i naveo da od 15.000 kilometara puteva u Srbiji oko 75 odsto ili 10.000 njih treba rehabilitovati.

On je naveo da će ove godine između ostalih biti rehabilitovani putevi Ljubovija-Mali Zvornik, Mali Zvornik-Banja Koviljača, Aranđelovac-Loznica, Jarinje-Raška, Mrčajevci-Kraljevo, kao i Rudnik Topola, od kojih su neke deonice oštećene u poplavama.

Specijalista Svetske banke Svetlana Vukanović istakla je da je procenjeno da će po završetku celog posla bezbednost na putevima biti podignuta za 10 odsto, a troškovi održavanja puteva smanjeni za 30 odsto.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milic neskovic

ne vidim u tekstu da ce se popravljati put nis podujevo.narocito su lose deonice od merosine do prokuplja i od kursumlije do podujeva.ovo je znacajan putni pravac.

Zoranin lover

Strava si od glave do pete.Yeah

MIX

Ha,ha,kakvi politicki poeni

special image