• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobro je, izbegli smo "minus inflaciju"

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je u ovoj godini izbegla deflaciju, tako da će se inflacija vratiti u planirane okvire u drugoj polovini godine dok će privredna aktivnost u ovoj godini stagnirati, najavljeno iz NBS.

U centralnoj banci očekuju da će BDP zabeležiti rast u 2016. godini, i to do nivoa od 1,5 odsto, navodi se u "Izveštaju o inflaciji za maj 2015".

"U Srbiji, kao i u okruženju, već duži vremenski period prisutni su snažni dezinflatorni pritisci, a inflacija se kreće ispod dozvoljenog odstupanja od cilja i relativno je stabilna", rekao je viceguverner NBS Veselin Pješčić na prezentaciji tog izveštaja.

Kraj padanja potrošnje kod domaćinstava

Viceguverner NBS je istakao da će se u 2015. završiti pad potrošnje domaćinstava, tako da centralna banka naredne godine očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da doprinese privrednom rastu. "Naša procena rasta u narednoj godini ostala je nepromenjena na nivou od 1,5 posto, i ona će pre svega biti vođena neto izvozom, i investicijama koje će biti posledica doslednog sprovođenja strukturnih reformi", kazao je Pješčić.

Dezinflatorne pritiske u Srbiji ublažile su monetarne mere koje je preduzimala centralna banka, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine.

Ekonomska kretanja od početka godine obeležili su i dalje prisutni deflatorni pritisci, umereni oporavak industrijske proizvodnje, relativna stabilnost kursa dinara i relaksacija monetarne politike, naveo je Pješčić.

"Pozitivan doprinos privrednoj aktivnosti potiče pre svega po osnovu pada cena nafte na svetskom tržištu i efekata mera monetarnog labavljenja od strane evropske centralne banke, koji su ubrzali privredni oporavak zone evra i naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera. U tom smislu, doprinos privrednom rastu pre svega od neto izvoza ali i nešto manje pada privatne potrošnje", kazao je viceguverner NBS.

Pješčić je preneo očekivanja NBS da će se inflacija vratiti u granice cilja u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti isčezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

U odgovoru na pitanje koliko bi trebalo da iznosi poskupljenje struje da bi se ostvarila projekcija inflacije NBS, Pješčić je rekao da je NBS uzela srednju vrednost o kojoj se ranije razgovaralo, odnosno 7,5 odsto, koje bi trebalo doprinese povećanju indeksa potrošačkih cena za 0,35 baznih poena.

Prema njegovim rečima, korekcija kontrolisanih cena ubrzaće povratak inflacije u granice cilja, "ali će do njega svakako doći".

"Mere monetarne politike koje je NBS do sada preduzela trebalo bi, takođe, da obezbede povratak inflacije u granice cilja i da se ona krajem godine kreće oko cilja od četiri odsto", kazao je Pješčić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image