• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Branislav Platiša

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Glumac i voditelj kultne serije "Knjiga je da se čita" za MONDO daje preporuku tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

Branislav Platiša (57) poznat je pozorišnoj publici kao clan ansambla "Boška Buhe", teatra u kojem je vec skoro tri decenije. Roden je u Somboru, "najlepšem i najmirisnijem gradu u Srbiji", i još sa pet godina znao da ce se baviti glumom. Televizijska publika pamti ga kao voditelja serije "Knjiga je da se cita", koja je osamdesetih emitovana u okviru školskog programa i koja i dalje važi za kultnu. Platiša skromno navodi da je u toj seriji "knjiga bila glavni glumac, a on samo voditelj".

Šta najviše volite da citate i koliko imate vremena za to?

"Moram priznati da je došlo vreme kada se u citanje beži. Kao da treba napustiti neke 'važne' poslove i dogadanja da bi se procitala neka knjiga. A onda shvatiš, kad je procitaš, da si dobio na vremenu. Zahvaljujuci seriji koju sam dugo radio, 'Knjiga je da se cita', procitao sam zaista zavidan broj knjiga koje je trebalo procitati pre 'odrastanja'! Ono što sam naucio je da nikako ne treba odrasti, bar što se tice literature. I dan-danas volim da procitam knjige koje su namenjene deci", otkriva glumac.

"Poezija je za prave ljude. Srecom još kao osnovac sam shvatio da su stihovi divno mesto za maštanje. Ništa ne može toliko da te uzdigne kao stih i da ti u malo reci kaže toliko mnogo. Necu navoditi cije pesme citati. Citajte sve koje vam dodu pod ruku. Sami cete naci svoje snove".

"Nušicevu 'Autobiografiju' cini mi se da sam procitao nebrojeno puta. Obicno se knjige ne citaju ponovo ili jako retko, ali ova knjiga ima tu moc da te 'zarobi' bez obzira na godine u kojima je citaš", navodi Platiša.

Preporuke knjiga:

1. "Cokoladni rat", Robert Karmijer

2. "Kratke price", Anton Pavlovic Cehov

3. "Snegovi Kilimandžara i druge price", Ernest Hemingvej

"Knjiga neophodna da bi se videlo kako biti žrtva ponekad zavisi od nas samih. Svet Cehova je nešto što nikako ne treba preskociti. Od njega možemo nauciti kako gledati ne samo na sebe vec i na ljude koji samo okrzn u naš život. Majstor kratke price. Ne znam da li mu se više treba diviti na daru koji je imao za pisanje ili na volji koju je pokazivao u životu".

Ne propustite ni ostale preporuke knjiga licnosti iz javnog i kulturnog života Srbije!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lazar

Dobar izbor

SERIJE