Placenta ili posteljica, je organ koji se razvija na zidu materice tokom trudnoće, a služi da bebi omogući, preko pupčane vrpce, kisonik i hranljive materije. Neke majke, ali i babice, veruju da posteljica ima lekovita svojstva: za obnavljanje energije, da smanji krvarenje, pojača proizvodnju mleka, protiv postporođajne depresije.

Lekari su, međutim, skeptični u vezi sa tim i ukazuju na nedostatak naučnih dokaza da se placenta može koristiti kao hrana i lek.

Konzumiranje posteljice datira stotinama godina unazad, još iz tradicionalne kineske medicine, ali se u poslednje vreme ponovo promoviše zahvaljujući nekim poznatim mama koje su to uradile.

Glumica Ališa Silverston, zvezda komedije "Otkačena plavuša", je to uradila nakon što se porodila 2011. godine. Glumica Dženuari Džons takođe, a Kim Kardašijan se u poslednjem trenutku predomislila i nije pojela posteljicu nakon porođaja.

Oni koji nude proizvode na bazi placente beleže rast prodaje poslednjih godina, piše U.S. News. "U poslednjih šest godina potražnja je duplo veća, a cene se kreću od 225 do 250 dolara po boci rastvora na bazi placente", kažu u jednom porodilištu u SAD.

Većina porodilja, objašnjavaju, se odlučuje za pakovanje od 35 do 70 kapsula, koje se uzimaju dva puta dnevno oko tri nedelje, čime se ubrzava postoporođajni oporavak.

Međutim, neke mame se ne pridržavaju uputstva za upotrebu - dnevno uzimaju i po šest kapsula, što ih čini razdražljivim, i suočava ih sa nesanicom.

Bez obzira na to što većina sisara nakon porođaja pojede placentu, lekari se ne slažu sa tim da i žene treba da rade isto, jet nauka nije dovoljno ispitala da li od toga stvarno ima koristi, ili se radi o placebo efektu.

Šta vi mislite?

Da li biste pojeli posteljicu nakon porođaja?

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika