mondo.rs

Ni podmićivanje ni batine, nego...

Autor:

... jasne granice, doslednost i beskrajna ljubav.

1
A- A A+

Deca koju roditelji slušaju, koja su uključena u porodične aktivnosti, deca sa kojom se razgovara i radi, retko su "nemoguća". Naravno, klinci su ipak - klinci i ponekad će se dešavati da ne poslušaju, ili da budu "nemogući", ali to sve ide mami i tati u "rok službe".

Evo kako se odgajaju lepo vaspitana deca:

Budite jasni i konkretni.

Kad nečemu učite dete, morate uvek jasno staviti do znanja šta se od njega očekuje i dati precizna uputstva o tome šta treba da uradi. Pravila ponašanja podrazumevaju jasno definisane granice dozvoljenog. Podržite decu u naporu da ispune vaša očekivanja time što ćete zadržati smirenost čak i ako povremeno "pređu" liniju dozvoljenog. I imajte u vidu da ceo ovaj proces podrazumeva poštovanje koje ide u oba smera - ne možete očekivati da dete poštuje vas ako vi njega ne poštujete.

Budite dosledni.

Prazne pretnje ne donose nikome ništa dobro. Budite iskreni prema deci, i neka bude pravilo da sve što izgovorite zaista i mislite. I, nemojte pasti u zamku - ono što nije dozvoljeno, nije dozvoljeno ni kad ste super raspoloženi. Ono što je dozvoljeno, dozvoljeno je i kad vam puca glava.

Budite organizovani.

Deca najbolje napreduju u sređenom okruženju. Ako vam je kuća uglavnom sređena i čista, deca će odrastati sa idejom da je lepo i dobro kad je sve na svom mestu, tako da nećete imati one beskonačne, iscrpljujuće "sredi svoju sobu" rasprave. Nađite način da dete, koliko god da je malo ili veliko, učestvuje u kućnim poslovima. Ako se malo potrudite, zajedničko sređivanje stana može biti super način da se započne vikend provod koji će se nastaviti odlaskom u park ili zoološki vrt kad se posao završi.

Volite ih.

Disciplina - da, ali uz beskrajnu ljubav. Ako možete svet da promenite nabolje, učinite to. Mamina i tatina ruka tu su da pomiluju, ne da nanesu bol. To nikad nemojte da zaboravite. I kad ste strogi, i kad kažnjavate, i kad ste ljuti, neka dete zna da se to da li ga volite ne dovodi u pitanje.

I budite hrabri.

Morate verovati u svoje roditeljske veštine. I, što je još važnije, morate duboko i iskreno verovati u sve čemu želite da naučite decu. To je jedini način da uspete u nameri da odgajite dobre ljude.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti