MONDO/Beta

Voda u Pančevu nije za piće!

Autor:

Voda iz gradskog vodovoda u Pančevu nije za piće, jer je hemijski neispravna, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, i pozvalo građane Pančeva da ne piju vodu iz vodovoda. Voda nije ni za pripremanje hrane.

14
A- A A+

Voda u Pančevu nije za piće! Foto: Petar Stojanović, MONDO

"MUP je uputio cisterne sa pijaćom vodom koje će stići večeras Štabu za vanredne situacije Grada Pančeva, a nakon završetka tehničke procedure, u narednih nekoliko sati biće dostupne građanima", navodi se u saopštenju MUP-a.

Građani će moći da se vodom iz cisterni snabdeju na lokacijama: Centar grada – ispred SO Pančevo, Mesna zajednica „Strelište“, Mesna zajednica „Mladost“ i Mesna zajednica „Kotež“, dodaje se u saopštenju.

Voda u Pančevu nije za piće i pripremanje hrane, ovog puta zbog pojave hemijskog jedinjenja trihalometana, saopštio je večeras gradonačelnik Pavle Radanov na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da će u toku noći biti raspoređeno pet cisterni sa čistom vodom u gradu i selima koja su priključena na gradski vodovod, a do sutra se očekuje da stigne još cisterni.

"Trihalometani su hemijsko jedinjenje koje ne može izazvati nikakve akutne probleme kod građana, ali bi njegovo duže unošenje u organizam moglo da dovede do štetnih posledica. Ovo upozorenje dato je preventivno", izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo Mica Sarić Tanasković.

Dodala je da je prisustvo trihalometana u vodi primećeno u današnjim analizama čiji rezultati su stigli oko 14 časova.

Direktorka Zavoda nije mogla da kaže šta je izvor najnovijeg zagađenja vode, ali je dodala da bi do pojave ovih materija mogao da dovede neki poremećaj u kvalitetu vode na izvorištima.

Navela je da će uzroke moći da utvrdi Institut Batut, jer pančevački Zavod nije opremljen za takve analize.

JKP "Vodovod" je svojim internim analizama tokom prepodneva utvrdio da s vodom nešto nije u redu, i o tome odmah obavestio Zavod za javno zdravlje, rekla je direktorka preduzeća Milica Radovanović.

Prema njenim rečima, tokom dana je nakon konsultacija sa sanitarnim inpektorom i Zavodom počelo ispiranje vodovodne mreže u nameri da se koncentracija trihalometana smanji.

Problema u snabdevanju vodom u Pančevu je bilo i krajem aprila i to zbog pojave bakterija u rezervoarima "Vodovoda".

To je kasnije dovelo do hiperhlorisanja vode, pa je ona zabranjena za piće.

Tužilaštvo i drugi nadležni organi još utvrđuju uzroke tog događaja.

Povezano

Sve vesti