Crvena zvezda Telekom napravila je prvi od potrebna dva koraka do finala plej-ofa.

U subotu popodne, pred oko 2.000 gledalaca u Pioniru, savladana je Mega Leks rezultatom 109:80 (25:20, 33:20, 16:17, 35:23). Revanš je u ponedeljak od 18 časova u Sremskoj Mitrovici.

Maik Cirbes nanizao je 18 poena i osam skokova, Nikola Kalinić 16 poena, Luka Mitrović 14, a Nemanja Dangubić i Jaka Blažič po 13.

Ipak, igrač utakmice bio je Markus Vilijams (10p, 4as)
, jer je odradio najveći posao tokom poslednjih pet minuta druge četvrtine, kada je Zvezda minimalno vođstvo pretvorila u "plus 19" (56:37) i time praktično rešila utakmicu.

Jednu i po četvrtinu je Mega odlično parirala ne toliko nadahnutom i motivisanom favoritu (33:32), Marko Kešelj nanizao je 15 poena za isto toliko minuta, a onda se sve preokrenulo.

Trojka Jovića i kontra Blažiča bili su uvertira za seriju sjajnih individualnih poteza Markusa Vilijamsa (dva "polaganja" i jedna trojka). Zatim je Amerikanac asistirao Cirbesu za strahovito zakucavanje, da bi crveno-beli iz još nekoliko brzih akcija "nokautirali" Megu.

Poveli su sa pomenutih 56:37 (serija 23:5), a nakon tri slobodna bacanja Vebstera, Dženkins je za 3,5 sekunde sa loptom pretrčao više od pola terena i poentirao za konačnih 58:40.

VideoDženkins
Mega je najbolji period igre imala početkom druge četvrtine, kada je Šulović uneo mnogo energije i iz kontre po Partizanovom receptu iz preksinoćnog derbija preokrenuo na 27:28.

Ipak, timu Dejana Milojevića kao da je opala koncentracija posle bolnih padova Miljenovića i Kešelja u razmaku od minut i po, a u isto vreme su se crveno-beli razleteli po terenu, motivisani salvom zvižduka zbog tehničke Radonjiću i Tejićevog faula nad Jokićem!

Miljenović je "tresnuo" na bok nakon vazdušnog kontakta sa Kalinićem, dok je Kešelj pri polasku na ofanzivni skok zakačio Blažičevu nogu, pao direktno na bradu i krvav morao u svlačionicu na ušivanje... Posle toga je odigrao nepuna dva minuta na početku treće deonice, kada je Milojević iznenada zamenio celu petorku i odlučio da sačuva svog najiskusnijeg pojedinca za revanš.

Drugo poluvreme više je bilo košarkaška revija, nego takmičarska utakmica, pošto je Zvezda rutinski održavala dvadesetak poena prednosti, uz obilje poteza na zadovoljstvo publike.

Mega je u finišu obustavila svaki otpor u odbrani, pa je ABA šampion "zatrpao" njen koš, probivši granicu od 100 poena u 38. minutu. "Upisao" se i golobradi Nikola Rebić, dok je Marko Tejić ostao jedini igrač u oba tima bez postignutog poena - za 15 minuta šutirao je iz igre 0/3.

Andrija Bojić izrastao je u prvog košgetera Mege sa 18 poena, ali to je podatak koji u ovom slučaju zaista nema naročitu težinu...

Za navijače crveno-belih je važan podatak da je posle kraće pauze zaigrao Stefan Jović. Gostima su nedostajali Nemanja Krstić i Ognjen Jaramaz, koji su u Trevizu, na kampu koji se svake godine održava uoči NBA drafta.