Putin i papa: Neophodan mir u Ukrajini

Autor:

Papa Franja i predsednik Rusije Vladimir Putin saglasili su se danas u Vatikanu da je potrebno ponovo stvoriti klimu dijaloga u Ukrajini i sprovesti sporazum iz Minska.

3
A- A A+


Papa Franjo je zatražio je od Putina da uloži veliki napor za postizanje mira u Ukrajini i iskreno se posveti tom cilju.

Sastanak pape i Putina trajao je oko 50 minuta.

Razgovori su uglavnom bili posvećeni konfliktu u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku, dodao je Lombardi.


Putin je rekao da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa papom, kao i sa premijerom Italije Mateom Rencijem, preneo je TASS.

Rusija i Italija stoje na istoj strani kada se radi o rešavanju svetskih problema, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci na otvaranju Ruskog dana na Svetskoj izložbi Ekspo 2015. u Milanu, kome je prisustvovao Putin.

"Trenutna situacija u svetu nije jednostavna, ali mi (Rusija i Italija) stojimo rame uz rame kada su u pitanju globalni izazovi, uključujući pretnju od nuklearnog oružja", rekao je Renci.

On je izrazio uverenost da će tradicionalno jaki odnosi dve zemlje biti osnov za jačanje partnerstva i pomenuo je veliki međunarodni događaj koji će biti održan 2018. u Rusiji -Svetsko fudbalsko prvenstvo."Mi ćemo nastaviti da sarađujemo u rešavanju problema na bazi dugotrajnih veza. Dan Rusije ovde na Ekspo-2015. služi toj svrsi", dodao je Renci, preneo je TAS.

Putin je na ceremoniji otvaranja izjavio da su Rusija i Italija važni partneri koji poštuju međusobne interese.
"Rusija i Italija imaju najbliskije odnose", rekao je Putin, podsećajući da je istorija njihovih trgovinskih, humanitarnih i kulturnih kontakata duga više od pet vekova.

"Italija je danas naš važan trgovinski partner, veliki investitor u rusku privredu. Mi sarađujemo na međunarodnoj sceni i činimo sve što je u našoj moći da poštujemo međusobne interese", kazao je Putin.

On je istakao da je Rusija bila jedna od prvih zemalja koje su podržale italijansku kandidaturu za domaćina svetske izložbe."Mi smo posvetili posebnu pažnju pripremanju ruske izložbe", dodao je ruski predsednik

Putina je dočekao i komesar "Ekspa" Đuzepe Sala i zajedno sa Rencijem ga dopratio do prostora rezervisanog za Dan Rusije na ovoj svetskoj izložbi.

Kasnije tokom dana, ruski predsednik sastaće se sa papom Franjom u Vatikanu i italijanskim predsednikom Serđom Matarelom u Rimu, prenela je ANSA.

Očekuje se da će na sastanku u Vatikanu jedna od tema biti građanski rat na istoku Ukrajine. Papa je do sada odbijao pozive Ukrajinske katoličke crkve da osudi Rusiju zbog navodne umešanosti u tu krizu.

Putinova poseta usledila je neposredno nakon samita G7 u Nemačkoj, na kojem Rusija nije učestvovala, i dve sedmice uoči ministarskog sastanka EU na kojem će se razgovarati o produženju sankcija Zapada protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

Italija je umereno skeptična prema politici sankcija, smatrajući da one samo nanose štetu Rusiji i njenim evropskim trgovinskim partnerima.

Italija spada među zemlje koje trpe veće posledice ovih sankcija nego neke druge zemlje. Sličan stav poput zvaničnog Rima imaju Austrija, Grčka i Mađarska, prenela je "Raša tudej".

Putinov program završiće se posetom bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, koji je isključen iz politčkog života zbog finansijskih prekršaja i, po odluci suda, ne sme da napušta svoj dom.

Povezano

Sve vesti