• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog njih bi trebalo gledati Kopa Amerika!

Autor Jovan Terzić

Mesi, Nejmar, Sančez, Rodrigez, Vidal... svakako su prve zvezde turnira, ali ima još igrača zbog kojih će ovo takmičenje biti izuzetno zanimljivo.

Jeste da se igraju u nepopularnom terminu (uglavnom usred noći), ali utakmice Kopa Amerika umeju da budu i te kako zanimljive!

Najbolji fudbaleri Brazila, Argentine, Urugvaja, Čilea... posle naporne sezone u Evropi vraćaju se na svoj kontinent da nastupaju u dresu sa državnim grbom, a za većinu njih je to stvar ponosa, ne obaveze, kao u nekim dobro nam poznatim reprezentacijama. 

Ovaj put, 44. po redu, turnir najboljih selekcija Južne Amerike održaće se u Čileu od 11. juna do 4. jula i biće specifičan jer će na njemu učestvovati i dva gosta - Meksiko i Jamajka.

Nema sumnje da su prve zvezde turnira igrači Barselone (Lionel Mesi i Nejmar), Mančester sitija (Serhio Aguero), Arsenala (Aleksis Sančez), Real Madrid (Hames Rodrigez), Juventusa (Arturo Vidal), Pari Sen Žermena (Edinson Kavani i Ezekel Laveci)..., ali ima i onih koji su manje poznati široj javnosti, a na koje bi svakako trebalo obratiti pažnju.

Vodeći se preporukom uglednog magazina "Four Four Two", kao i drugim najavama inostranih kolega specijalizovanih za južnoamerički fudbal, predstavljamo vam neke od igrača koji bi praćenje ovogodišnjeg Kopa Amerika mogli da učine značajno zanimljivijim...



Nikolas Otamendi (27, Argentina):

Argentina je favorit broj jedan uoči početka turnira, a prve zvezde viceprvaka sveta su napadači. Lionel Mesi, Serhio Aguero, Karlos Tevez, Gonzalo Iguain, Anhel Di Marija i Ezekel Laveci predstavljaju noćne more za odbrambene fudbalere, ali neće moći sami da pobeđuju rivale.

Među "gaučosima" ima manje atraktivnih imena, ali možda čak i značajnijih igrača za ceo tim. Jedan od takvih je Nikolas Otamendi, pouzdani 27-godišnji štoper Valensije, koji će imati motiv više da se dokaže zbog interesovanja Mančester junajteda koje traje još od zime.

Edinson Kavani (28, Urugvaj):

Napadač Pari Sen Žermena i urugvajske reprezentacije, takođe će biti motivisan zbog transfera. Bez obzira na dve uzastopne titule prvaka Francuske, bivši napadač Napolija želi da promeni klub, ali problem predstavlja obeštećenje koje traže "sveci" (navodno oko 70 miliona evra).

Kavani će zbog toga morati dobro da se potrudi i dokaže da vredi toliko, a imaće i obavezu da nadoknadi izostanak suspendovanog Luisa Suareza.

Roberto Firmino (23, Brazil):

Ofanzivni vezista Hofenhajma novo je lice u reprezentaciji Brazila u odnosu na Svetsko prvenstvo prošle godine. Povratnik na selektorsko mesto, Dunga, rešio je da 23-godišnjem Firminu ukaže šansu pre nego otpisanom Fredu, a na njemu je da opravda očekivanja.

U dosadašnjih pet mečeva za nacionalni tim (sve prijateljski susreti), postigao je dva gola.

Nema sumnje da će, ako dobro odigra, Firmino već ovog leta pojačati neki kvalitetniji i bogatiji klub od Hofenhajma, a navodno, za njega se već ozbiljno interesuju Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Mančester siti.

Žoao Miranda (30, Brazil):

Neumorni štoper jedan je od ključnih igrača u uspesima Atletiko Madrida prethodnih sezona, ali je po mnogim najavama, posle četiri sezone, došlo vreme za rastanak. Zato će 30-godišnji Miranda pokušati da iskoristi Kopa Amerika da poveća tržišnu cenu i "zakuva" između Čelsija i Mančester junajteda, koji se najčešće pominju kao klubovi u kojima bi mogao da nastavi karijeru.

Huan Arango (35, Venecuela):

Iskusni vezista se posle 10 godina u Evropi (Majorka i Borusija Menhengladbah) vratio u Južnu Ameriku, ali ne u domovinu, već u meksičku Tihuanu. Što se tiče Venecuele, ovaj sjajni izvođač slobodnih udaraca i rekorder po broju nastupa u nacionalnom timu (121) pokušaće da na, verovatno poslednjem velikom turniru u karijeri, povede saigrače do još jednog sjajnog rezultata. Na prošlom Kopa Amerika, Venecuela je stigla do polufinala.

Hose Himenez (20, Urugvaj):

Mladi defanzivac Atletiko Madrida sjajno je od novembra menjao povređenog Mirandu, pa se Urugvajci nadaju da bi i u nacionalnom timu mogao da čini čvrst bedem pred golom u tandemu sa klupskim kolegom Dijegom Godinom.

U odsustvu Luisa Suareza sigurno je da će Urugvaj više pažnje posvećivati odbrani i kontranapadima, a važnu ulogu u tome trebalo bi da odigra Hose Himenez, bez obzira što su iza njega tek dve sezone profesionalnog fudbala (2012/13. je igrao za Danubio iz Montevidea, potom je u 2013/14. odigrao tek jedan meč za A tim Atletiko Madrida, da bi prošle sezone postao važan igrač ekipe Dijega Simeonea).

Čarls Arangiz (26, Čile):

Mnogo toga u igri Čilea zavisiće od partija energičnog i dinamičnog veziste brazilskog Internasionala. Domaća selekcija ima motiv da pred svojim navijačima prvi put za 99 godina (od kada se igra Kopa Amerika) dođe do zlatne medalje, a Arangiza će dodatno inspirisati interesovanje Arsenala, koji je još u martu izrazio želju da ga angažuje.

Robinjo (31, Brazil):

Čini se da je evropska karijera ovog sjajnog driblera gotova. Brazilski Santos navodno će ovog leta otkupiti od Milana ceo Robinjov ugovor, ali to bi moglo samo da koristi brzonogom napadaču koji privodi kraju karijeru.

Igrajući za Real Madrid, Mančester siti i Milan, Robinjo nije uspeo da dostigne vrhunac svog potencijala, međutim, povratak u domovinu očigledno mu prija. Posle propuštenog Svetskog prvenstva i smene Felipea Skolarija, Dunga je odlučio da ga vrati u nacionalni tim.

Ne očekuje se da Robinjo zauzme mesto u startnoj postavi, ali sigurno će biti zanimljivo videti na koji način će ovaj mađioničar sa loptom da se oprosti od žutog dresa (imajući u vidu njegove godine, teško da će ponovo igrati na nekom velikom takmičenju za Brazil).

Verujemo da je Robinjo sačuvao još neki dribling iznenađenja...

Renato Ibara (24, Ekvador):

Odsustvo povređenog kapitena Antonija Valensije biće veliki udarac za selekciju Ekvadora, ali Renato Ibara pokušaće da ga dostojno zameni. Krilo Vitesea imaće važnu ulogu u kontranapadima na koje igra tim Gustava Kinterosa, a motiv više predstavljaće mu namera Svonsija da ga dovede u svoje redove.

Prethodne četiri sezone Ibara je bio važan šraf u ekipi Vitesea, za koji je postigao 12 pogodaka, međutim, još čeka na prvenac u nacionalnom timu, za koji je odigrao 32 utakmice.

Karlos Baka (28, Kolumbija):

Kolumbijci u svom timu imaju sjajne napadače - Radamel Falkao, Džekson Martinez, Viktor Ibarbo, Luis Muriel, Teofilo Gutierez i Karlos Baka. Od ovog poslednjeg se, ipak, očekuje najviše.

Baka iza sebe ima fantastičnu sezonu u dresu Sevilje. Sa 28 golova u svim takmičenjima bio je najproduktivniji u dosadašnjem toku karijere, a saigrače je predvodio do još jednog (četvrtog) trofeja u Ligi Evrope i do klupskog rekorda po broju osvojenih poena u Primeri. Najverovatnije će igrati u špicu zajedno sa Falkaom, ali postoje nagoveštaji da bi i sam mogao da predvodi napad svoje reprezentacije.

Sigurno je da će skauti mnogih bogatih klubova obratiti pažnju na ovog igrača, a navodno su u Čileu već predstavnici Totenhema, Arsenala i Mančester junajteda.

Kristijan Benavente (21, Peru):

Ovaj mladi ofanzivni vezista na Kopa Amerika imaće samo jedan cilj - da se nametne Rafi Benitezu za mesto u A timu Real Madrida. Benavente je član "kraljevskog kluba" od svoje osme godine (rođen je u Španiji od oca Španca i majke Peruanke), ali još nije dobio priliku da zaigra pored Kristijana Ronalda i ostalih mega zvezda. Za sada je član B tima, a čini se da je pametno postupio što je izabrao da nastupa za reprezentaciju južnoameričke zemlje, umesto da se nada pozivu Španije.

U zavisnosti od toga kakve partije pruži u Čileu naslutićemo i da li će dobiti priliku kod Beniteza. U slučaju da se ne nametne, Vest Bromvič Albion je već stao u red za ovog igrača sa ponudom od 3,5 miliona funti.

Rafael Markez (36, Meksiko):

Ovogodišnji Kopa Amerika biće verovatno kraj jedne sjajne karijere. Defanzivac gostujuće selkcije na turniru -  Meksika, osvojio je sedam nacionalnih titula (jednu sa Monakom, četiri sa Barselonom i dve sa meksičkim Leonom), ali je poput brojnih velikana pre njega, i Rafa Markez odlučio da tačku stavi u dresu nacionalnog tima.

Iskusni štoper sa kapitenskom trakom predvodiće mlad tim Meksika, kojem će ovaj turnir poslužiti više kao zagrevanje za Gold kup, nego što imaju ambiciju da ostvare zapažen rezultat.

Nema sumnje, ipak, da će neumorni Markez ozbiljno shvatiti takmičenje i pokušati da poremeti planove protivničkim napadačima.

Sigurno da pored ovih imena postoji još igrača koje vredi gledati, zato ne propustite predstojeći Kopa Amerika koji možete pratiti na TV Arena Sport i Telekomovom portalu Klik Sport.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

johnny

navijam za urugvaj

Cao

Chicharito????

jah bless

napred Majka Jamajka!!!

Najnovije

Kolumnisti