Hiljadu dinara može da vam spasi život!

Putno zdravstveno osiguranje je jedna od onih stvari za koje se nadate da vam neće trebati. Ipak, uvek je sigurnije uplatiti osiguranje, a evo i koliko košta, koje troškove pokriva...

2
A- A A+

  Uslovi za putno zdravstveno osiguranje su različiti kod osiguravajućih kuća. Uglavnom, postoje individualne, porodične i grupne polise (za deset i više osoba), i to je osiguravajućim kućama zajedničko, ali cena polisa zavisi od kategorija osiguranika. Drugačije rečeno, jednu cenu plaćaju osobe stare do 18 godina, drugu cenu osobe od 18 do 65 godina (ili čak do 85 godina u nekim kućama).

Takođe, cene polisa za putno zdravstveno osiguranje zavise od destinacije na koju putujete. "Najskuplje je za daleke zemlje sa rizikom opasnosti 3, a to su Australija, Japan, Kanada, Novi Zeland, SAD, zemlje Okeanije. Najjeftinije putno osiguranje je za zemlje sa rizikom opasnosti 2, a to su Crna Gora, Hrvatska, BiH, Makedonija, Albanija, zemlje Afrike, Centralne i Južne Amerike, zemlje Azije, Belorusija, Moldavija, Rusija, Ukrajina, Tunis, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i azijski deo Turske", rekli su za MONDO u Auto-moto savezu Srbiju (AMSS).

Konkretno, za geografsku teritoriju Evrope, uključujući i Tursku, individualno osiguranje za deset danau AMSS košta 1.200 dinara, a osigurana suma je 30.000 evra.

Individualna polisa zdravstvenog osiguranja za putovanje u trajanju od deset dana, za Grčku i zemlje EU u "Dunav osiguranju" košta 1.140 dinara, za Crnu Goru 1.030 dinara. U "Đenerali osiguranju", za celu Evropu, Tursku, Tunis i Egipat individualna polisa košta 1.218 dinara, a za Grčku 1.077 dinara.

"Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove iznenadnih slučajeva bolesti ili povreda, ne i hroničnih bolesti. Osiguravajuća suma je do 30.000 evra, a osiguranjem su pokriveni troškovi lečenja, transporta, lekova koje je prepisao lekar, samog lečenja. Kada se uplati polisa za putovanje od deset dana, osiguranje važi i ukoliko osiguranik ne boravi samo u jednoj zemlji. Dakle, ako putujete po Evropi, Turskoj, Tunisu, Egiptu, a uplatili ste jednu individualnu polisu, osiguranje važi u svim tim zemljama", rekli su nam u "Đenerali osiguranju".

U DDOR osiguranju, individualna polisa zdravstvenog osiguranja za putovanje od deset dana za evropske zemlje je devet evra za osobe starosti od 18 do 65 godina, a za maloletne osobe je 50 odsto jeftinija.

Kao u svim, i u ovoj osiguravajućoj kući, osiguranjem su pokriveni troškovi iznenadnih bolesti ili povreda. "Kada su u pitanju hronične bolesti, a reč je o hitnom slučaju, pomoć će naravno biti pružena, ali se troškovi fakturišu osiguraniku, a ne osiguravaču", rekli su za MONDO u DDOR.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti