• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski umetnik nagrađen u Francuskoj

Izvor mondo.rs

Nemanja Mate Đorđević ovogodišnji je dobitnik druge nagrade Francuske Akademije Lepih umetnosti za crtež, Prix Pierre David-Weill.

Beogradskom slikaru Nemanji Đorđeviću je ovo, u poslednjih nekoliko godina, drugo veliko priznanje Francuske Akademije lepih umetnosti, jer mu je ista institucija 2012. dodelila prestižnu nagradu za podstrek slikarstvu.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu Francuske Akademije za crtež bila su 123 kandidata, a žiri sastavljen od članova Akademije odabrao je radove 16 mladih umetnika koji su dobili priliku da izlažu u Palati Francuskog Instituta, u Sali Grofice od Kaena.

Među tri nagrađena rada su, osim Đorđevića, Tudi Deligne, dobitnik prve nagrade, i trećenagrađena Boryana Petkova.

Na svečanoj dodeli, uz prisustvo brojnih akademika, kao i predsednika Arnoa Doteriva, rečeno je da se nagrada Pierre David-Weill, koja nosi ime jednog od slavnih članova Akademije, dodeljuje već 40 godina kao podsticaj umetnosti crteža, i istaknut je visok nivo svih radova.

Među prisutnima je bio i akademik Vladimir Veličković, koji je rekao da je Akademiji izuzetno stalo do nagrade koja promoviše crtež, jer ističe ne samo njegov izuzetan umetnički značaj, već i neograničenu stvaralačku inventivnost.

"Nagrada Nemanji Đorđeviću je plod velikog rada i osobenog crtačkog rukopisa, koji tvore jednu izuzetnu fantazmagoriju, tako važnu nama sa “onih prostora”, ali evo, i Francuzima", rekao je Veličković.

Nemanja Mate Đorđević istakao je da mu je izuzetna čast da izlaže na ovako velikom i slavnom mestu, a da je sama nagrada nešto čemu se intimno veoma raduje.

Đorđević je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti slikarstva i crteža: nagrade Fonda Vladimir Velićković za crtež 2009., nagrade 47. Zimskog salona u Herceg Novom za slikarstvo, nagrade Milan Konjović na Likovnoj jeseni 2014. u Somboru. Trenutno živi i radi u Parizu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

asistent

svaka cast, sada sam pogledao crteze - ovo je fantasticno

SERIJE