Kinezi kupuju Gorenje?

Autor:

Kineski gigant bele tehnike Hajer (Haier) zainteresovan je za preuzimanje slovenačkog Gorenja ili strateško partnerstvo sa tom firmom, ali za sada nema zvaničnih informacija o postignutim dogovorima.

1
A- A A+

Posljednjih nekoliko sedmica u Velenju je boravilo više delegacija kineskog diva, ali je za sada teško reći hoće li doći do posla, posebno u svetlu činjenica da je strateški partner Gorenja japanski Panasonic, preneo je portal Seebiz.

U tekstu se spekuliše koliko bi Japancima odgovaralo da im se posle uspešno odrađene prve faze restrukturiranja Gorenja u posao "ubacuje" neko drugi i podseća da su Grupa Panasonic i Grupa Gorenje potpisali prošle nedelje dodatak ugovoru o dugoročnom strateškom partnerstvu.

Dve strane su se tada složile da stratešku poslovnu saradnju prošire na nekoliko novih područja poslovanja, pa će sada, u skladu sa najavama još od pre dve godine, Panasonic i Gorenje sarađivati u nabavci materijala i komponenti, zatim u proizvodnji inovacija, postprodajnim uslugama, logistici, osiguranju kvaliteta i distribuciji velikih i malih kućnih aparata na odabranim tržištima.

Kineski Haier je jedan od najvećih svetskih proizvođača bele tehnike i ima 240 podružnica, 30 razvojnih centara i više od 50 hiljada zaposlenih.

Povezano

Sve vesti