• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umeren rast izvoza, dobar pad deficita

Izvor Tanjug

Ukupan izvoz Srbije u 2014. godini iznosio je 11,16 milijardi evra, što je za 1,5 odsto više nego u 2013. godini, objavio je danas Republički zavod za statistiku u konačnim podacima za prošlu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, uvoz je u istom periodu iznosio 15,5 milijardi evra i zabeležio je rast od 0,2 odsto.

Na osnovu toga, spoljnotrgovinski deficit Srbije u prošloj godini iznosio je 4,34 milijarde evra, što je za tri odsto manje nego u 2013. godini.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2014. godini bila je 72 odsto i veća je za 0,9 procentnih poena nego u 2013. godini, kada je iznosila 71,1 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prošloj godini izražen u dolarima, bio je 5,76 milijardi dolara, što je tri odsto manje nego 2013. godine.

Izvezeno je robe za 14,84 milijarde dolara, što je porast od 1,6 odsto, a uvezeno za 20,6 milijardi dolara, što je za 0,3 odsto više nego u 2013. godini.

SLIKA PARTNERA - PO STAROM

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili su Italija (2,58 milijardi dolara), Nemačka (1,77 milijardi dolara), Bosna i Hercegovina (1,3 milijarde dolara), Rusija (1,03 milijarde dolara) i Rumunija (829 miliona dolara).

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u uvozu bili su Nemačka sa 2,4 milijarde dolara, Rusija (2,34 milijarde dolara), Italija (2,3 milijarde dolara), Kina (1,56 milijardi) i Mađarska (1,01 milijarda dolara).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje Evropske unije čine 63,7 odsto ukupne razmene. Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, s kojima Srbija ima suficit u razmeni od 1,9 milijardi dolara u 2014. godini, uglavnom na osnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izvoz Srbije iznosio je 2,8 milijardi dolara, a uvoz 927 miliona dolara.

Posmatrano po zemljama, najveći suficit u razmeni bio je s bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom i SAD.

Najveći deficit je u trgovini s Kinom (zbog uvoza telefona, opreme za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa).

Sledi deficit sa Nemačkom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Mađarskom, Turskom, Austrijom i Holandijom. Republički zavod za statistiku Srbije podseća da ne raspolaže podacima za Kosovo i Metohiju.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aleksandar

Ja stvarno ne znam ko veruje u ove vase sarene laze? Zasto ni jedan rezimski medij nije objavio da je Svetski ekonomski forum objavio spisak NAJNEEFIKASNIJIH Vlada sveta i da je Srbija medju 10??? Rasprodajete proizvodnju, a otvarate hotele! Investicije nula!

Да ли знате

да се Србија просјечно сваки дан задужи за око 90 милиона евра?

special image