Lekovi sa Kube dostupni od septembra?

Autor:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, najavio je danas da kubanska vakcina za rak i lek za dijabetično stopalo najverovatniju stižu u septembru.

2
A- A A+

  Po najavama ministra zdravlja Lončara, možemo očekivati da kubanski lek za dijabetično stopalo i vakcina protiva raka pluća budu dostupni u Srbiji od septembra ove godine, ukoliko se u narednim nedeljama potpiše međunarodni sporazum.

U odgovorima na poslanička pitanja, ministar je rekao da Kuba trenutno razmatra potpisivanje ovog sporazuma, pa je prvo potrebno da njihova vlada usvoji takav akt.

Ukoliko dođe do potpisivanja, onda se pokreće procedura za primenu dva leka sa Kube, a Lončar je napomenuo da su ovi lekovi već poslati u Srbiju od strane kubanske vlade, kako bi naši eksperti mogli da ih razmotre.

  Ministar zdravlja je takođe pojasnio da u septembru možemo da očekujemo da ta vakcina i lek budu u Srbiji, kao i da je Ministarstvo već pripremilo mesta i ljude, koji se edukuju za njihovu pravilnu primenu, a centri gde će lekovi moći da se primene su u pripremi.

Lončar je obavesti poslanike da je nakon dve godine, koliko je trajao tender za nabavku akcelatora za bolnicu u Kamenici, potpisan ugovor za treći akcelator, i izrazio je nadu da će doći i do potpisivanja za četvrti.

Planirana je nabavka još četiri akcelatora - dva za Niš, i po jedan za Beograd i Kragujevac, a ako sve protekne po planu, ugovor za ove uređaje će biti potpisan do 15. avgusta.

"Posle dugog niza godina gde se ništa nije radilo, učinili smo sve maksimalno da se to ubrza. Početkom septembra počinje da radi i Gama nož, a do kraja godine imaćemo dosta novih stvari za lečenje malignih bolesti", najavio je Lončar.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Povezano

Sve vesti