MONDO/Agencije

Fuj: Garderoba od otpada iz klanica

Možda je to dobro rešenje da više ne nosimo sintetiku, ali zvuči... fuj!

1
A- A A+

  Švajcarski naučnici su uspeli da dobiju visokokvalitetna tekstilna vlakna od životinjskog otpada. Novi proizvod, predstavljen kao revolucionaran, trebalo bi da u budućnosti smanji zavisnost od sintetičkih materijala.

Švajcarski Federalni tehnološki institut u Cirihu (ETH) saopštio je da se vlakna koje su proizveli Filip Štosel i njegove kolege, mogu meriti po kvalitetu sa merino vunom, jednom od najcenjenijih vrsta vuna koja se koristi za izradu najfinijih odevnih predmeta. 

Prema ETH-u, godišnje se na tržištu nađe blizu 70 miliona tona vlakana, od kojih su gotovo dve trećine proizvedene od neobnovljivih sirovina, poput nafte i prirodnog gasa.

Najčešće korišćena prirodna vlakna, vuna i pamuk, sve se više zamenjuju jeftinijim sintetičkim vlaknima.
Štoselova metoda sastoji se u korišćenju otpada koji se obično može naći u klanicama.

Ovaj 28-godišnji istraživač uspeo je da proizvede vlakna kombinujući organski rastvarač izopropil sa zagrejanim želatinom dobijenim na bazi kože, kostiju i tetiva ubijenih životinja.  Iz tako stvorene mase, Štosel je proizveo visokokvalitetna vlakna koja bi mogla biti naknadno poboljšana dodatnim aditivima.

"Štosel je ubeđen da je blizu svog krajnjeg cilja: stvaranju biopolimernog vlakna od otpada", stoji u saopštenju ETH.

Švajcarski naučnik se, međutim, suočava sa nekoliko problema kao što je potreba da se vlakno učini vodootpornijim, ali i nedostatkom sredstava za nastavak istraživanja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti