MONDO/Tanjug

Makedonija: Uhapšeno devet islamista, pao i imam!

Autor:

Devet lica je osumnjičeno i uhapšeno za organizovanje i vrbovanje pripadnika paravojnih formacija za Bliski Istok u današnjoj policijskoj akciji makedonskog MUP-a "Ćelija" a 27 je nedostupnih

15
A- A A+

Ministar za spoljne poslove Mitko Čavkov je na konferenciji za novinare rekao da su svi uhapšeni državljani raznih nacionalnosti, te da je sakupljanje dokaza protiv osumnjičenih započeto u septembru 2014. i trajalo je do jula ove godine.

Kako je javio radio Dojče vele na makedonskom jeziku, jutros su pretreseni Tutunsez džamije u Skoplju, internet kafe "Fast net" i prostorije dve nevladine organizacije.

Osim u Skoplju, policja je izvršila pretres objekata u Gostivaru, Strugi, Tetovu i Kumanovu.

Prema rečima ministra, dvadesetak osumnjičenih se najverovatnije nalazi na bojištima u Siriji.

U akciji je uhapšen i imam iz Skoplja, a prema dokazima sa kojima je policja raspolagala on se smatra za jednog od ideologa organizovanja i vrbovanja pojedinaca za odlazak u paravojne formacije u kriznim zemljama.

Na pitanje da li ima saznanja da li su povratnici iz Sirije planirali napade u Makedoniji, ministar je rekao da postoji opasnost od napada i da je akcija "Ćelija" radi toga i preduzeta".

Uhapšeni su, kazao je, već izvedeni pred Krivični sud u Skoplju.

Mediji su jutros objavili da je uhapšen imam Tutunsuz i Jahja Pašine džamije Redžep Memiši, za koga je Islamska verska zajednica odavno tvrdila da da nije pod njenom kontrolom i da se tamo "izvitoperuje izvorni islam".

Prema informacijama MUP-a oko 130 makedonskih građana je do sada bilo ili se i dalje nalazi na frontovima u Siriji i Iraku.

Makedonija je donela antiteroristički zakon kojim se kažnjava učešće makedonskih državljana u stranim ratovima, pošto je desetak lica iz Makedonije izgubilo život na frontovima u Siriji i Iraku.

Današnja akcija za mnoge nije predstavljala iznenađenje pošto je premijer Nikola Gruevski to praktično najavio u svom govoru na Ilinden, 2. avgusta.

Povezano

Sve vesti