• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nikoliću ne pada na pamet da osniva stranku"

Izvor mondo.rs

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uveren je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće osnovati svoju stranku. Vlada Srbije će povući iz procedure zakon o prodaji državnih stanova, najavio Vučić.

Upitan o spekulacijama medija da će Nikolić osnovati svoju stranku, Vučić je odgovorio da ima puno poverenje u Nikolića, kao i Nikolić u njega.

"Sasvim sam siguran i uveren da njemu nije ni na kraj pameti da osniva političke stranke, to je moje uverenje, naravno", rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći o zakonu o prodaji državnih stanova, najavio da će zakon biti povučen zbog dopisa predsednika Srbije Tomislava Nikolića i zbog zlonamernih tumačenja povodom donošenja tog zakona, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Više od 350 stanova i vila

Namera je bila da se proda 161 vila i zgrada, 205 stanova, 25 poslovnih prostora i 16 garaža, rekao je premijer.

Nikolić je odbio da potpiše taj zakon i vratio ga parlamentu, jer je predviđao da nekretnine otkupe oni koji ih koriste.

Vučić je rekao da je zakon povučen zbog nesaglasnost sa pojedinim ustavnim odredbama, a da će vlada odustati od tog propisa i "zbog zlonamernih tumačenja motiva za donošenje tog zakona".

"Predsednik nije vratio zakon iz hira, prvi put je to uradio. Nikolić zna s kakvim se problemima vlada suočava i utoliko pre smo pogledali njegov dopis i takvu odluku uvažili", rekao je Vučić.

Komentarišući navode da zakon nudi privilegije za pojedine ljude, on je naveo da su se mnogi pravili da ne znaju šta je motiv donošenja zakona.

"Mi na tim nekretninama gubimo novac svaki dan. Mi plaćamo obezbeđenje, održavanje tih nepokretnosti, a uz to ne dobijamo porez na imovinu. Samo imamo ogromne troškove. I umesto da na sve to trošimo četiri ili pet miliona evra godišnje, mogli smo da dobijemo 50-60 miliona evra u bužetu. Neki kažu i 70 miliona, ali mislim da je to bilo preterano", rekao je Vučić.

On je naglasio da u slučaju prodaje, država ne bi imala navedene obaveze za održavanje i ostalo, a kupci bi plaćali porez na imovinu od čega bi redovno novac išao u budžet države, što sada nije slučaj.

"Mogli bi značajne prihode da ostvarujemo od prodaje tih nekretnina, to je svima jasno, ali se prave blesavi i naivni. Valjda polaze od sebe i misle ako bi oni nešto ukrali i drugi će", rekao je Vučić. 

Premijer je rekao da on ima na raspolaganju dve ogromne vile, ali u njima ne živi i ne koristi ih.

PRIHODI OVE GODINE VEĆI ZA GOTOVO 10 ODSTO

Vučić je rekao  da su u prvih sedam meseci ove godine prihodi veći za 47,6 milijardi dinara odnosno 9,6 odsto u odnosu na isti period lane.

On je naaveo da su, u poređenju sa onim što je dogovreno sa MMF-om, prihodi u prvih sedam meseci veći za 36,6 milijardi dinara, odnosno za 7,2 odsto.

Premijer je precizirao da su prihodi veći u svim oblastima, počev od neporeskih preko poreza na dohodak, akciza, carina, PDV...

"Svuda su nam bolji brojevi", podvukao je on.

Govoreći o rashodima, premijer je rekao da su "mnogo niži", kao i da očekuje očekujemo njihovo dalje smanjenje.

On je rekao da su u planu i velike reforme Poreske uprave i da je zabeležen ogroman povraćaj PDV.

"U julu smo platili više od sedam milijardi povraćaj PDV-a nego u istom mesecu lane, ali, nam nije toliko veći izvoz, pa će Poreska uprava na tom pitanju raditi neuporedivo ozbiljnije"; poručio je Vučić.

Podaci o kretanju prosečne neto zarade u prvih pola godine, kako je naveo, pokazuju međugodišnji pad zarada od 0,4 odsto zbog pada plata u javnom sektoru, dok je u privatnom sektoru zabeležen rast zarada od 2,3 odsto.

U junu je, kako je naveo, zabeležen međugodišnji prosečni pad neto zarade od 0,65 posto pri čemu je u svim delovima javnog sektora zabeležen pad zarada, dok je u privatnom sektoru ostvaren rast zarada od 1,7 odsto.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlado

Znaci osniva :)

Kraguj

Osniva "Zajedno za Bajčetinu"!

Petar

@Kraguj Kraguj je kod Pakraca

special image