Da počnemo jednim interesantnim podatkom, koji mnogi ne znaju - šljive pripadaju porodici ruža!
Od šljiva se, to znate, prave rakija, džem, ali je najzdravije da ih jedete sirove, sveže, ako je moguće tek ubrane.
Ne samo što su ukusne i što osvežavaju, one organizmu obezbeđuju nekoliko važnih sastojaka. Pre svega, vitamini C, E, K, zatim beta karoten, biljna vlakna, kalijum kalcijum, magnezijum, celulozu.
Imaju nizak glikemijski indeks, tako da nećete brzo ogladneti, niskokalorične su i to ih čini odličnim kada ste na dijeti.
Fenolski sastojci - procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, čuvaju naš organizam od upala.
Naročito se preporučuju osobama koje imaju manjak gvožđa, ali i onima koji su zaboravni, loše raspoloženi, pate od zatvora.
Ne preterujte sa količinama, jer kao i svako voće, sadrže šećer, a to nikome ne treba. Šaka dnevno je sasvim ok, i to dva, tri sata pre ili posle neke druge hrane.
Sezona im je od maja do oktobra, zato iskoristite ove mesece da biste šljive jeli sveže.
I još nešto, Srbija jeste jedan od najvećih proizvođača, ali šljive se gaje i jedu u Italiji, Španiji, Francuskoj, Americi, Kini, pre svega jer je veoma pogodna za termičku obradu.
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!