Ožiljci nuklearnog rata (FOTO)

Autor:

Japanski penzioner koji je preživeo nuklearno bombardovanje Nagasakija odlučio je da pokaže kako izgledaju njegovi ožiljci nakon 70 godina od stravičnog napada koji je odneo više od 70.000 života. Fotografije mogu biti uznemirujuće.

21
A- A A+

Amerika je 9. avgusta 1945. bacila drugu atomsku bombu na Japan za samo tri dana.

Sumiteri Taniguči (86) imao je samo 16 godina kada se u Nagasakiju dogodila stravična nuklearna eksplozija. U trenutku kada je nuklearna bomba pala Taniguči je bio na biciklu sa kog je bukvalno odleteo i zadobio stravične povrede.

Dok mu je koža visila sa leđa, ramena i ruku lutao je naokolo tri dana, a grad je bio srvanjen sa zemljom.

On je odlučio je da otkrije svoje ožiljke 70 godina kasnije i poručio da se nada da niko nikada više neće trpeti bol nuklearne eksplozije.

Nagasaki je bio jedna od najvažnijih luka.

Bomba je bačena na Nagasaki tačno u 11 sati i dva minuta po lokalnom vremenu. Pala je tri dana nakon što je na Hirošimu bačena atomska bomba, gde je poginulo 140.000 ljudi. To je bila prva atomska bomba koja je bačena u istoriji.

 Mišljenja o opravdanosti ova dva atomska napada su podeljena. Dok neki istoričari kažu da je to sprečilo mnogo više žrtava kojih bi bilo u kopnenoj invaziji na Japan, protivnici kažu da atomski napadi nisu bili neophodni za okončanje rata jer bi Japan i bez toga bio poražen.

Vašington, koji je posle rata postao bliski saveznik Tokija, nikada se nije zvanično izvinio za ove napade, međutim na osnovu diplomatske prepiske, koja je obelodanjena 2009. godine, vidi se da je japanska vlada odbila ideju o američkom izvinjenju i poseti američkog predsednika Baraka Obame Hirošimi.

FOTOGRAFIJE MOGU BITI UZNEMIRUJUĆE:

U prvom napadu, "Enola Gej" izbacila je atomsku bombu koja je detonirala na visini od 580 metara. U jednom trenutku poginulo je 140.000 ljudi.Temperatura na tlu u blizini središta eksplozije dostizala je i do 5.000 stepeni Celzijusovih.


Snažni udarni vetar, brzine 800 kilometara na čas i plamene oluje uništile su gotovo sve unutar 13 kilometara kvadratnih.

SAD su 9. avgusta izbacile drugu atomsku bombu, ovog puta na grad Nagasaki.

Izvor: YouTube

Meta je bio "Micubiši koncern", ali ga je bomba promašila za više od dva kilometra. Ipak, uništila je pola grada. Bomba je aktivirana na visini od 470 metara i ubila 22.000 ljudi, a još 39.000 je poginulo od posledica radijacije.

Povezano

Sve vesti