• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo Nemci:Na grčkoj krizi zaradili 100 milijardi

Izvor MONDO/Srna

Nemačka je od krize u Grčkoj zaradila oko 100 milijardi evra, rezultati su istraživanja Instituta za ekonomske studije "Lajbnic".

U istraživanju se ističe da navedena suma predstavlja novac koji je Nemačka zaradila na niskim kamatama na državne hartije od vrednosti.

U plusu i da Grci ne vrate ni cent

"Zaradom od obveznica i druge zemlje su imale koristi, uključujući SAD, Francusku i Holandiju, ali u znatno manjoj meri. Udio Nemačke u finansijskim paketima za Grčku, uključujući i novi, iznosi oko 90 milijardi evra. Čak i u slučaju da Grčka ne vrati ni cent, državna kasa Nemačke imala je finansijsku korist od krize", ističe se u istraživanju.

"Ove uštede prevazilaze troškove krize, čak i u slučaju da je Grčka bankrotirala. Jasno je da je Nemačka imala korist od krize u Grčkoj", tvrde autori istraživanja sa Instituta, čije je sedište u gradu Hale.

Autori istraživanja navode da kada se investitori suoče sa problemom na tržištu, onda oni traže "utočište" za svoj novac a Nemačka je omiljeno takvo mesto.

"U proteklih nekoliko godina, kad god su se finansijska tržišta suočavala sa negativnim vestima, kamatne stope nemačkih državnih obveznica (koje Nemačka plaća kupcima) opadale su ili čak bile negativne, a kada su vesti dobre, onda su one u porastu", podsećaju autori.

U problemu krize u Grčkoj, Berlin je zahtevao fiskalnu disciplinu Grka i oštre ekonomske reforme u zamenu za saglasnost sa novom pomoći od međunarodnih kreditora.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble bio je protiv otpisivanja dugovanja Grčke ukazujući pri tom na "uravnoteženi" budžet njegove zemlje.

Institut, međutim, tvrdi da je uravnoteženi budžet bio moguć u najvećem delu zbog kamate dobijene od uštede usled krize u Grčkoj.

Iznos od 100 milijardi evra Nemačka je uštedela od 2010. godine i to je tri odsto domaćeg bruto proizvoda.

Međutim, na ove tvrdnje već su reagovali analitičari, tvrdeći da je nemoguće baš da su nemci to zaradili samo direktno na Grčkoj, a da tu nema vezanog "biznisa" i sa ostalim događajima u EU, poput štednje u Španiji, reformi u Italiji... na koje se sada nakalemilo i "monetarno olakšavanje" Evropske centralne banke.

Tagovi

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

nemi ameri izazivaju krize kako bi zaradili

Trt

NEMAC I sah88 ,jedan lik...moron!

Djoksa

Meni je samo zapao za oko jedan podatak u tekstu... 100 milijardi evra je TRI POSTO nemačkog društvenog bruto proizvoda!? Što će reći da je 100% nemačkog bruto društvenog proizvoda neverovatnih i fantastičnih 3300 milijardi evra..!?!?? Pa znate li vi koliko smo mi daleko od njih..? Više od svetlosne godine su ispred nas (putovanje godinu dana brzinom od 300 000 kilometara u sekundi)!!! Još neko tu reče, Rusija ih snabdeva gasom..!? Ej, kolika je samo Rusija, koliko je to prostranstvo, koliko rudnih bogatstava, energenata... A zavisi od izvoza nafte i gasa Nemačkoj (EU)..!!! Koliko treba da budeš lenj i nesposoban pa da umesto da razvijaš svoju industriju, energijom snabdevaš (maltene) svog krvnog neprijatelja i zavisiš od tog izvoza..?! Meni je ovo dovoljno...

special image