• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je pronađeno u Tutankamonovoj grobnici?!

Izvor mondo.rs

Sto godina nakon što je pronađena grobnica dečaka-kralja drevnog Egipta Tutankamona, pronađen još jedan grob ... jedan stručnjak tvrdi da se u njemu nalazi Nefertiti!

  Doktor Nikolas Rivs, britanski arheolog sa Univerziteta u Arizoni, tvdi da je skeniranjem zidova kompleksa Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva, otkrio tajni ulaz.

Rivs tvrdi da postoje dva otvora koji su zidari zatvorili velikim blokovima - iza jednog se nalazi soba za darove, a drugog - grobnica "kraljice dve zemlje" čuvene po svojoj lepoti Nefertiti.

Grobnica se nalazi desno od otvora, što je uobičajena pozicija za sahranjivanje egipatskih kraljica. U prilog ovoj (suludoj, tvrde pojedinci) tvrdnji, ide činjenica da su naučnici godinama bili zbunjeni time što je Tutankamonova grobnica "tako mala".

Rivs sada tvrdi da je to zbog toga što je njegova grobnica zapravo nastala "proširenjem" grobnice njegove, kako tvrde pojedini francuski istraživači - navodne majke Nefertiti.

Na ulazu u ono za šta Rivs tvrdi da je njena grobnica, nalaze se prikazi religioznih scene, rituala koji su pružali zaštitu prostoriji iza, koji su korišćeni u vreme 18. dinastije, kada je ona i vladala.

Grobnica kraljice Nefertiti, čije ime u prevodu znači "najlepša je došla", bila je supruga kralja Akhenatona i preminula je 1340. godine pre nove ere. Njena grobnica nikada nije pronađena.

Kada je velika kamena grobnica sa više odaja otkrivena 1880-ih u blizini drevnog egipatskog grada Amarna, lokalnom stanovništvu odmah je bilo jasno da se razlikuje od drugih, sličnih u Amarni. Grobnica, označena sa Amarna 26, na žalost je poharana ali su arheolozi na osnovu onoga što je sačuvano do danas - figurine, kovčeg od alabastera i dva granitna sarkofaga - zaključili da je reč o grobnici faraona Akhenatona i njegove ćerke Meketaten.

Ova kraljevska grobnica imala je i treću odaju, nedovršenu, i egiptolog Mark Gabolde smatra da je reč o grobnici Ahenatenove surpuge Nefertiti koja je, kaže on, umrla nekoliko meseci pre faraona i bila sahranjena u Amarni.

Arheolog Beri Kemp, koji je i direktor Amarna projekta, ne slaže se i misli da Nefertiti nije sahranjena u Amarni već možda u Tebi ili Gurobu a možda čak i u rodnom gradu Ahmimu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE