DW: Svi Makedonci će u EU kao građani Bugarske?

Autor:

Direktor Nacionalnoistorijskog muzeja u Sofiji Božidar Dimitrov pokrenuo je kampanju da se svi Makedonci proglase za Bugare, jer to, kako kaže - ionako jesu.

10
A- A A+
skoplje, makedonija, zgrada vlade makedonije, vlada makedonije Foto: MONDO/Predrag Vujić

Dimitrov svake subote na jednom kanalu bugarske televizije vodi svoju emisiju o istoriji. On sebe vidi kao čuvara bugarskog nacionalnog blaga. Trenutno se zalaže za promenu zakona koja bi omogućila da Makedonci bugarskog porekla samo na osnovu usmenog iskaza - na bugarskom jeziku - dobiju bugarsko državljanstvo.

Uskoro zemlja bez Makedonaca

Makedonija je klasična iseljenička zemlja. Mogućnost da dobiju bugarski pasoš će dodatno podstaći to iseljavanje. Jedan slučajni prolaznik je reporteru DW u Skoplju rekao: "Naši gastarbajteri se više ne vraćaju iz inostranstva. Uskoro u Makedoniji više nece biti Makedonaca".

Pismeni dokazi ne bi bili potrebni, prenosi Tanjug tekst Dojče vele.

"Trinaest vekova, sve do 1944, u Makedoniji su živeli Bugari. Jednog dana, neko im je rekao da su Makedonci, a ne Bugari. Da nemaju ništa sa Bugarskom, da će im biti konstruisana država, napisana istorija i - to je i učinjeno. A onda su u novom vremenu odjednom nastali problemi sa identitetom", promišlja Dimitrov istoriju.

Praktična strana ove akcije bi mogla čak da ide tih "novih Bugara". Oko 500.000 Makedonaca bi tako mogli da postanu Bugari i istovremeno i građani EU, nada se Dimitrov. To bi bila četvrtina ukupnog stanovništva Makedonije.

"Ako bismo se", kaže, "dobro organizovali, za šta nije neophodan samo zakon, već i politička volja, vrlo brzo bismo mogli da - individualno - uvedemo Makedonce u Evropsku uniju. Tako ćemo rešiti naše demografske probleme. Makedonci to hoće. Svi - na čelu sa premijerom - žele bugarski pasoš".

Bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski već ima bugarski pasoš, a dve trećine građana Makedonije ima dvostruko državljanstvo - što za njih znači i veću slobodu kretanja.

I makedonski kamioni voze po stranim zemljama najčešće sa bugarskim tablicama.

Makedonski analitičar Kim Mehmeti o makedonsko-bugarskim odnosima kaže: "To jesu dva naroda. Ali, nigde istorije dva naroda nisu u takvoj meri međusobno isprepletane kao što je to slučaj sa Bugarima i Makedoncima. Tako ćete naci iste spomenike u različitim prestonicama - Sofiji i Skoplju".“

Sve vesti