Napravili mozak!

Stvoren je za 15 nedelja iz ćelija ljudske kože.

2
A- A A+

  Američki naučnici stvorili su gotovo kompletan ljudski mozak u laboratorijskim uslovima, poduhvat koji bi mogao značajno da unaprediti lečenje neuroloških bolesti.

Rene Anand, profesor na Državnom univerzitetu Ohaja, tvorac je mozga čija se zrelost može uporediti sa mozgom fetusa starog pet sedmica.

Veličine zrna pasulja, mozak poseduje sve tipove ćelija, sve značajne cerebralne delove i kičmenu moždinu, ali mu nedostaje vaskularni sistem.

Stvoren za 15 nedelja iz ćelija ljudske kože, ovaj organoid predstavlja najpotpunije razvijeni mozak koji je dosad uzgojen.

Arnand očekuje da će ovakav mozak omogućiti istraživačima jednostavnija i etičnija testiranja lekova namenjenih lečenju cerebralnih i neuroloških oboljenja.

"Moć ovog mozga je u tome što predstavlja dobru zamenu za pravi ljudski organ, te nam može dati relevantnije opcije za testiranje i razvijenije metoda lečenja od eksperimenata nad glodarima", rekao je Anand.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti