• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kupuju Srbi u šopingu u Mađarskoj

U zlo doba devedesetih se kod severnih komšija išlo po sir, narezak, toalet papir i pelene... a danas je šoping podignut za stepenicu više.

Današnji šoping u Mađarskoj, pa i u Hrvatskoj, nije više onaj "socijalni", za čisto preživljavanje, mada čokolade, instant kafe i trajnija hrana i dalje na pijačne tezge stiže preko Horgoša i Kelebije.

Udar na "mađarsku vezu"

Prema novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru, inspektori imaju pravo da slede oglase i uđu i u privatne kuće i tamo zaplene robu", kaže Milošević.

Ipak, u kupovini posle 2010. preferira se malo skuplja roba, kao što je kućna tehnika, oprema za bebe, kvalitetne (elektronske i električne) igračke..., pišu "Večernje novosti".

Da biste kupovali "u Mađarskoj", više čak ni ne treba da kročite preko granice, jer izvežbani prodavci koriste Internet za ponudu a robu vam isporučuju na kućni prag. Sve sa garancijom od dve godine koja važi, bar tako kažu, i u Srbiji.

"Mi smo tako kupili televizor za koji garancija važi kod nas", kaže za beogradski dnevnik Marko S. iz Beograda. Njega je televizor koštao 7.000 dinara manje nego da ga je kupio u Beogradu.

U IKEA Zagreb svaki 40. kupac iz Srbije

Robna kuća čuvene švedske kompanije koja se već deceniju najavljuje i u Beogradu, u Zagrebu je proslavila prvi rođendan. Sumirani su rezultati i ustanovljeno da da za oko 50.000 kupaca iz Srbije nije bio problem da "skoknu" po sitnice i nameštaj do glavnog grada Hrvatske.

Još više su uštedeli u porodici Ivane L, koja je u Segedinu za 700 evra nabavila kolica a bebe, sa sedištem i nosiljkom, a u kućnom budžetu ostavila 200 do 300 evra koje bi inače otišle prodavcu u srpskoj prestonici.

Računica svih "mađarskih šopera" je jednostavna – čak i da je cena ista u Beogradu i Segedinu, Mađari vraćaju 27 odsto PDV-a, pa se na kraju, ako se i plati carina u ovom "mravljem švercu", uštedi bar 15 odsto.

"Pritom često se dobija kvalitetnija roba, jer proizvođači ne isporučuju robu istog kvaliteta na sva tržišta (a Mađarska je ipak EU)", kaže za "Novosti" Aleksandar Milošević, sekretar Udruženja trgovine i usluga Privredne komore Beograda.



Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Istina

To se zove patriotizam domaći prodavaca,oderi svoj narod do koske!nikada ovde pošteni narod neće živeti dobro.

Djoks83

Glutamin, Protein, Bca, Deku :D

Serbia forever

Neka kaze neko, ko je kupio LCD TV u Madjarskoj i da je uspeo da ostvari garanciju u Srbiji! Svi kazu da moze, a kad im u servisu zatraze racun, onda kazu da mora u Madjarsku po servis!

special image