MONDO/Tanjug

Otvorene rekonstruisane garaže u centru Beograda

Autor:

Centralne gradske garaže "Zeleni venac", "Masarikova" i "Obilićev venac" otvorene su danas nakon mesec i po dana rekonstrukcije.


Tokom obnove, ojačana je rekonstrukcija, čelični nosači su zaštićeni od korozije i rđe, zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, dok su međuspratne ploče betonirane i ojačane uz obnovu hidroizolacije podova.

Garažu "Zeleni venac" posetio  je gradski menadžer Goran Vesić koji je novinarima rekao da je za radove na sanaciji garaža po prvi put izdvojilo samo preduzeće "Parking servis", koje je naveo kao primer domaćinskog poslovanja.

"To preduzeće je imalo gubitak od milion evra, pre nego što je Andrija Čupković, sadašnji direktor postavljen na to mesto, a ove godine ima dobit od sedam miliona evra i to sve uz bolje poslovanje, bez drastičnog povećanja cena usluga", naglasio je Vesić.

Kako je rekao, u glavnom gradu nikada nije izgrađena garaža od sredstava "Parking servisa", već ih je uvek finansirao Grad, a poslednja koja je izgrađena je podzemna garaza "Pionirski park" 2005. godine.

Vesić je tom prilikom najavio nadziđivanje garaže na Obilićevom vencu, koje bi trebalo da krene početkom naredne godine, a nakon kojeg bi ta garaža trebalo da ima više od 1.000 parking mesta.

Uskoro će biti raspisan i tender za te radove, dodao je Vesić.

On je najavio da će Grad do kraja sledeće godine sa EBRD izaći sa projektom javno-privatnog partnerstva za najmanje četiri garaže.

"Građanima je jedan od većih problema u gradu parkiraje i mislim da je dobro što na ovakav način rešavamo taj problem", rekao je Vesić.

On je podsetio da je u planu izgradnja garaže na Studentskom trgu, trebalo bi da počne sredinom naredne godine, a imaće 750 mesta.

"Sada se radi projekat i sve što je potrebno za raspisivanje tendera koje se očekuje u martu ili aprilu 2016. godine", rekao je Vesić.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković rekao je da su garaže zbog višedecenijskog neodržavanja bile u lošem stanju, kao i da je u garažama "Obilićev venac' i "Masarikova" urađeno više od 60 odsto posla, a da druga faza radova sledi naredne godine.

On je podvukao da nakon svih radova "Parking servis" ima garanciju od 15 godina da neće imati u investiciona ulaganja u obnovljene garaže, i da će započeti građa novih.


Povezano

Sve vesti