• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK će za saobraćajnice na Balkanu dati milijardu

Izvor Tanjug

Evropska komisija je spremna da obezbedi iznos od jedne milijarde evra do 2020. godine za finansiranje regionalne saobraćajne mreže sa koridorima u zemljama zapadnog Balkana, poručili su šefovi nemačke i austrijske diplomatije.

  EK će za saobraćajnice na Balkanu dati milijardu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Frank-Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc su, u zajedničkom autorskom tekstu za list "Danas", istakli da će to omogućiti zemljama zapadnog Balkana da budu bolje povezane, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Dvojica diplomata u autorskom tekstu povodom Samita o zapadnom Balkanu koji se održava u Bečcu, ocenjuju da je, uprkos suštinskom napretku, stabilnost u ovom regionu još uvek na krhkim nogama i umnogome zavisi od Evropske unije.

"Perspektiva pristupanja Evropskoj uniji je zasad jedini i najznačajniji podstrek za implementaciju strogih, ali preko potrebnih reformi, kao i za nastavljanje napora usmerenih ka pomirenju u regionu", dodaju Štajnmajer i Kurc.

Oni podsećaju da je Evropska unija uspela da dovede Srbiju i Kosovo za pregovarački sto, čime je, kako ocenjuju, postignut značajan napredak na putu ka suštinskoj normalizaciji njihovih odnosa.

"Imajući u vidu da još mnogo toga treba da bude rešeno, želimo da ohrabrimo rukovodstva Srbije i Kosova da ne posustanu u svojim naporima", kažu dvojica visokih diplomata.

Oni dodaju da će na Konferenciji o zapadnom Balkanu koja se održava u Beču posebno biti istaknuta činjenica da je put preko zapadnog Balkana postao prioritetna ruta sve većeg broja izbeglica koje traže utočište u Evropi.

"Raspravljaćemo u Beču kako Evropska unija kao i države članice Evropske unije pojedinačno mogu da pruže podršku zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da poboljšaju upravljanje granicama kao i sistem azila", napominju Štajnmajer i Kurc.

"Dana 27. avgusta ćemo obnoviti svoju čvrstu privrženost evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i istaknuti svoju suštinsku podršku ovom regionu", kažu šefovi diplomatija Nemačke i Austrije, govoreći o samitu u Beču.

Prema njihovim rečima, vrata EU moraju da ostanu otvorena za region zapadnog Balkana kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspešniji projekat očuvanja mira u celom svetu.

"Bez zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna. Uvereni smo da će Bečki samit kao i nastavak Berlinskog procesa doprineti postizanju neizmenjenog cilja svih zemalja zapadnog Balkana. Austrija i Nemačka će punom snagom podržavati sve napore usmerene ka tome", zaključuju dvojica šefova diplomatija u autorskom tekstu za beogradski dnevnik.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cica jovan

Dace kredite koje cemo otplacivati i u 22. veku.

special image