• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje energetskog tržišta ključno za region

Izvor Tanjug

Otvaranje i razvoj energetskog tržišta veoma su važni za energetsku stabilnost ne samo Srbije nego i čitavog regiona, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Na skupu povodom 10. godišnjice Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope, održanom nakon Bečkog samita, on je ocenio da je proces evrointegracija izuzetno značajan za Srbiju i u tom smislu podvukao da je Srbija bila među onima koji su prvi potpisali ugovor o formiranju Energetske zajednice.

Navodeći da ta zajednica predviđa i prilagođavanje nacionalnih strategija u cilju razvoja i promocije ekonomskog i ekološkog razvoja u oblasti energetike, premijer je konstatovao da je Srbija među vodećim zemljama na polju energetike u regionu, ali i upozorio da tu oblast nije lako razvijati po standardima EU.

Otvaranje i razvoj regionalnog tržišta je proces koji je počeo i trebalo bi da omogući poslovanje u energetskom sistemu po tržišnim uslovima, naveo je i dodao da je zahvaljujći geografskom položaju prenosni energetski sistem Srbije ključan za dobru povezanost strujom i gasom u celom regionu.

Govoreći o prioritetima premijer, Srbije je ukazao na Transbalkanski koridor čijom će realizacijom biti ispunjena tri cilja iz evropskih direktiva, a to su, povećanje bezbednosti snabdevanja, integracija proizvodnje obnovljivih izvora energije i uspostavljanje unutrašnjeg evropskog tržišta.

Kao četvrti u tom nizu od velikog značaja za region Vučić je napomenuo izgradnju 400 kilovoltne trafostanice između BiH, Crne Gore i Srbije...

Kako je rekao, radi se o investiciji vrednoj oko 48 miliona evra, a čija se realizacija očekuje tokom 2018. godine.

Podsetio je da je prioritetni projekt za Srbiju izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, upozorivši da naša zemlja osim snabdevanja iz Beregova nema alternativne tokove snabdevanja gasom.

U tom smislu Vučić je obraćajući se visokim predstavnicima EU naveo da taj projekat Srbija ne može izvesti sama, bez pomoći EU.

Ugovor o formiranju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope potpisale su, 25. oktobra 2005. godine u Atini, predstavnici Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i privremena misija UN za Kosovo, čime je definisano tržište električne energije i prirodnog gasa.

Ugovorom je stvoren jedinstven, stabilan i regulatorni okvir za prekograničnu trgovinu energijom jer su zemlje potpisnice prihvatile važeća opšta pravila u oblasti energije koja se odnose i na zaštitu životne sredine i konkurenciju.

Kada se Energetska zajednica jugoistočne Evrope (ECSEE) i formalno priključi EU biće stvorena treća najveća energetska zajednica posle OPEK-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) i IAEA (Mđunarodna agencija za atomsku energiju).

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Ovo je jedan od najčistijih primera korupcije, odnosno načina na koji političari služe vlasnicima krupnog kapitala i njihov interes predstavljaju kao društveni.

special image