Šta čitati do 18. preporučuje Andrija Milošević

Autor:

Glumac za MONDO daje preporuku knjiga koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

4
A- A A+
andrija Foto: MONDO

Andrija Milošević (37) je pozorišni, televizijski i filmski glumac i reditelj, kojeg ćemo uskoro gledati i u ulozi voditelja.

Rođen je u Podgorici, rastao u Nikšiću i maštao da postane fudbaler. Igrao je u FK Sutjeska, a već u 16. godini postao student u prvoj generaciji Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju. Već u drugoj godini studija je igrao u pozorištu, a onda ... znate. 2000. godine dolazi u Beograd i mi upoznajemo Banja, Gavrila, Marjana Devila Devića ...

Šta najviše "svi oni" vole da čitaju, i koja je knjiga koja je ostavila dubok utisak na njih?

"Na mene je utisak ostavila knjiga 'Kad je Niče plakao'. Iako je ta knjiga komercijalna i mnogo ljudi ju je pročitalo, drago mi je što je došla do velikog broja čitalaca jer se bavi ljudskom dušom na jedan zaista pametan način".

Na pitanje koje su tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva, dobili smo poduži odgovor posvećen Branku Ćopiću!

"Do 18. obavezno Ćopića moraju da pročitaju, zato što je Ćopić jedan od naših najboljih pisaca svih vremena i sigurno jedan od najboljih pisaca za decu na ovim prostorima. On je čovek koji je obeležio detinjstva, ne samo moje, nego i drugih generacija pre i posle mene i mislim da deca moraju da otkriju njega. Ćopić je koristio svoje vreme, gde su deca u ratu, a mi smo preživeli pre dvadeset godina jedan rat i stalno sada vodimo druge ratove ...

Mislim da je Branko Ćopić pisac koji bi trebalo decu da nauči nekim moralnim vrednostima, prijateljstvu, ljubavi. Deca su u siromaštvu, ugrožena životno, a on piše te divne knjige i priča o dečijim karakterima.

Mislim da deca to u Srbiji moraju da čitaju i zbog srpskog jezika, arhaičnog srpskog jezika, koji su polako počeli da gube. Pola reči srpskih ne znaju da su srpske. mislim da i zbog toga, ali i boljeg poznavanja sebe i mentaliteta nacije treba da čitaju te knjige", rekao nam je Milošević i poručio svima da pročitaju obavezno knjige "Orlovi rano lete" i "Ne tuguj bronzana stražo".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti