Pitate se zašto se vraćaju '90? Evo zašto!

Autor:

Ako vam nije jasno zašto se vraća baš moda '90, a ne '80. ili nekih drugih godina, evo objašnjenja.

3
A- A A+
trenerke, trenerka, kajle, patika, patike, pejdžer, zlato, devedesete, moda devedesetih, dizel mania, garderoba devedesetih, 90, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Sigurno nikada ne biste rekli da matematika ima veze sa tim što se odeća iz '90. vraća u modu, ali postiji jednostavan algoritam koji objašnjava nostalgičan povratak baš ove mode!

Sve što treba da uradite jeste da od tekuće godine, 2015, oduzmete 25, što je broj aktuelnih modnih dizajnera. Rezultat? 1990!

Svako koga moda iole zanima primetio je da se "kprice" koje su bile moderne '90. ponovo nose - farmerke sa tregerima, takozvane tregeruše su opet in, cipele sa visokom platformom...

Statistika kaže da se dizajneri u nekom periodu svoje karijere sećaju detinjstva i to koriste kao inspraciju za modele, a Stela Mekartni, Alesandro Mišel, Rikardo Tiši, Raf Simons su poznati dizajneri u svojim četrdesetim godinama, koje se, dakle, odlično sećaju '90.

Zato je potpuno logično da sada pokušavaju da ih "proguraju" na modne piste.

Modeli Alesandra Mišela dizajnirani u pomalo štreberskom, ali vintidž fazonu, hit su među mladima, a satenske haljine sa mašnom ispod pojasa dizajnerke Fibi Filo kao da pokušavaju da nam kažu - '90. su se vratile.

Čak i mlađi dizajneri "furaju" stil '90. Marta Markes i Paulo Almeida na modnim revijama insistiraju na zalizanim frizurama i topovima u metalik nijansama, a Kristijan Lakroa svoje modele ukrasio je cvetnim dezenom.

Modni stručnjaci insistiraju na tome da je ova prosta matematička formula objašnjenje za povratak mode '90, ali kažu da tu ulogu igra i instinkt - modeli popularni pre 25 godina bili su ležerniji i mnogo udobniji od onih koji su nastali kasnije, pa smo valjda negde duboko u sebi poželeli da opet nosimo udobne "krpice."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti