MONDO/Agencije

Mađari, Poljaci, Česi i Slovaci odbili kvote

Priliv migranata u Evropu je beskrajan i ako EU ne zaštiti svoje granice doći će još desetine miliona ljudi, kažu mađarski premijer Viktor Orban i poljski ministar spoljih poslova Gregor Shetina. Slovaci i Česi za železnički koridor.

41
A- A A+Premijeri Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke u zajedničkom saopštenju danas su odbacili predloženi sistem kvota u okviru evropske unije za smeštaj migranata.

Eva Kopač, Robert Fico, Viktor Orban i Bohuslav Sobotka su i u deklaraciju i pojedinačno na konferenciji za novinare kategorično odbili obavezujuće kvote preraspodele izbeglica u okviru EU i naglasili da solidarnost u ime humanizma i evropskih vrednosti jesu spremni da preuzmu ali isključivo dobrovoljno.

Oni su naveli da bi "bio neprihvatljiv svaki predlog koji vodi uvođenju obaveznih i stalnih kvota za mere solidarnosti".

"Realna je činjenica da Evropi preti masivni priliv ljudi, desetine miliona ljudi mogli bi da dođu u Evropu", rekao je Orban za državni radio.

Orban je dodao da sada dolaze stotine hiljada ljudi, ali naredne godine biće više miliona i tome nema kraja.

"Odjednom ćemo videti da smo mi manjina na našem vlastitom kontinentu", rekao je Orban, apelujući na Evropu da bude jaka u zaštiti svojih granica.


Orban je rekao da Mađarska mora da zaštiti svoje granice i da primeni propise EU i među migrantima koji kampuju na železničkoj stanici u Budimpešti.

"Mi Mađari, ako želimo da nastavimo da se slobodno krećemo u Evropi, moramo da poštujemo naše granice i moramo da ispoštujemo propise EU i na železničkoj u Budimpešti", rekao je Orban.

Orban je rekao da većina migranata na stanici, koji ne žele da se registruju u Mađarskoj, želi da ode u Nemačku, ali Mađarska ih ne može pustiti jer postoji opasnost da Austrija zatvori granicu.

"Ako im Nemačka izda vize, onda ih možemo pustiti", rekao je Orban.

I ministar spoljnih poslova Poljske Gregor Shetina smtra da je moguće da se Evropa suoči sa milionim novih izbeglica i da zbog toga EU mora da se pozabavi razlozima dolaska migranata, a ne samo da govori o tome kako da ih rasporedi među zemlje članice.

"Obim migracija je ogroman tako da ne možemo samo da govorimo raspoređivanju ilegalnih migranata, a da se ne pozabavimo uzrocima njihovog dolaska", rekao je Shetina privatnom Radiju Zet .

On je rekao da se mora razmišljati o načinima da se prekine ilegalna migracija.

"U suprotnom, uskoro ćemo da imamo između tri i četiri miliona ekonomskih izbjeglica", rekao je
Shetina.

ČESI I SLOVACI: EMIGRANTSKI KORIDOR OD MAĐARSKE DO NEMAČKE

Vlade Češke i Slovačke će razmotriti ideju uspostavljanja železničkog koridora za izbeglice koje putuju u Nemačku iz Mađarske, ukoliko se zvanična Budimpešta i Berlin slože o tome kako postupati sa velikim brojem izbeglica koje pristižu.

"Ukoliko vlada u Berlinu obeća da će ta zemlja prihvatiti i da neće deportovati sirijske izbeglice (nazad kod njih) koje su registrovane u nekoj evropskoj zemlji, spremni smo da otvorimo koridor ukoliko bude dogovora između Mađarske i Nemačke", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec novinarima u Pragu, nakon sastanka sa slovačkim kolegom Robertom Kalinkom.

Te dve centralnoevropske zemlje na glavnoj su tranzitnoj ruti koja povezuje Nemačku sa Mađarskom, gde se nalaze hiljade izbeglica, većina iz Sirije, a koje se nadaju da će otputovati dalje prema bogatijim članicama Evropske unije, preneo je Rojters.

Predviđeno je da se kasnije tokom dana u Pragu sastanu premijeri Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske, a očekuje se da će oni na tom sastanku potvrditi svoje protivljenje bilo kakvom planu EU o obaveznim kvotama za prihvat izbeglica.

Zvaničnici i Češke i Slovačke već su odbili da uopšte prime veliki broj izbeglica, a pogotovo one koji nisu hrišćanske veroispovesti.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti