• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JEDEMO: Čije je ulje, a čija etiketa?

Izvor mondo.rs

Dva od tri najveća proizvođača jestivog ulja u Srbiji, Viktorija oil i Vital, zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji i sada se proverava da li su naručili propise o fer konkurenciji.

Zbog sumnje da su time narušili konkurenciju, Komisija za zaštitu konkurencije je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak i ispituje slučaj. Stručnjaci kažu da nije sigurno da je zakon prekršen, a upućeni upozoravaju da od takvih poslova najveću štetu trpe kupci, javlja RTS.

"Navedena privredna društva su zaključila ugovor o poslovnoj saradnji, čiji je predmet proizvodnja rafinisanog suncokretovog ulja pod robnom markom kupca (Vital) od strane prodavca – proizvođača (Viktorija oil) shodno potrebama i nalogu kupca, kao i kupoprodaja istih na način i pod uslovima određenim ugovorom", navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Šta sadrži ugovor i da li zaista pod imenom Vital kupujemo Viktorijino ulje, srpski javni medijski servis je pokušao da sazna u obe kompanije. U Vitalu nisu ništa hteli da im kažu, a iz Viktorije su dobili pisani odgovor da je u toku postupak koji je pokrenula Komisija i da ne mogu da komentarišu predmet postupka.

Profit ne poznaje etiku

I dok uljari ćute oglasilo se Udruženje potrošača, koje brine da li se građani dovode u zabludu jer kupuju jedan proizvod, dobijaju drugi. A to nije jedina moguća šteta. "Pre nepuna dva meseca imali smo veliko povećanje cena ulja, sada imamo najavu smanjenja, zato što se znalo da su zalihe velike, znalo se da je rodna godina, nije bilo opravdanja da se to uradi. Međutim, jagma za profitom ne poznaje profesionalnu etiku, dok druge strukture ne postave to pitanje u ozbiljnoj formi", kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.

Treba sačekati da Komisija završi istragu, upozoravaju stručnjaci jer, kažu, nije uvek saradnja konkurenata zabranjena i kažnjiva.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar objašnjava da u Zakonu o zaštiti konkurencije postoji takozvani ugovor o specijalizaciji, gde se dozvoljava da jedan igrač na tržištu za drugog uslužno proizvodi neki finalni proizvod.

Međutim, Lončar ističe da postoje uslovi koji ta dva igrača moraju da ispune da bi sporazum bio izuzet od zabrane.

Ti uslovi su da njihovo zajedničko učešće na tržištu nije veće od 25 odsto, da njihova saradnja ne utiče na zatvaranje tržišta, da se ne dogovaraju o ceni, kupcima, prodajnim kvotama.

Ako dogovor dva od tri najveća proizvođača ulja u Srbiji ne ispunjava te uslove, obe kompanije bi mogle da plate kaznu do 10 odsto godišnjeg prihoda.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neko

Kad bolje razmislim precu na svinjsku mast ionako je ona zdravija,a za salate koristiti maslinovo...

Siptar koji voli Crvena Zvezda

Jedemo djubre i go!n! , eto sta jedemo . . .

Ahtung

@Siptar koji voli Crvena Zvezda Šta se jediš, pa Iskon ulje je najkvalitetnije u Srbiji, a zbog kvaliteta se izvozi i u mnoge zapadne zemlje.

special image