• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Iz javnog sektora odlazi 40.000 a ne 70.000

Izvor Tanjug

Realno je da će do kraja 2017. godine bez posla u javnom sektoru ostati između 30 i 40 hiljada ljudi, smatraju autori biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Stručnjaci biltena pri Ekonomskom institutu u Beogradu kažu da je bila preterana ranija procena da će otpušteno čak 75.000 ljudi.

Pravih ćata tek 65.000

Prema njegovim rečima, registar osiguranika pokazuje da za državu radi oko 650.000 ljudi, a najveći segmenti su zdravstvo i obrazovanje, sa više od 130-140.000 zaposlenih. Slede, dodao je, javna praduzeća, pa komunalna na lokalnom nivou, zatim agencije, regulatorna tela... Sve je to javni sector, dok sama administracija zapošljava oko 65.000 ljudi, rekao je Kovačević.

Objašnjavajući kako se sada došlo do tih preteranih brojki, autori MAT-a podsetili su da je sa MMF-om dogovoreno da se ukupan trošak za plate smanji kroz delimično smanjivanje nivoa zarada, a delom kroz otpuštanja u javom sektoru.

Tada je, podsećaju, dogovoreno da u naredne tri godine bude smanjivano po pet odsto ljudi koji rade za državu. Budući da, bez javnih preduzeća, javni sektor zapošljava oko 500.000 zaposlenih, došlo se do 25.000 godišnje, odnosno ukupno 75.000 do kraja 2017. godine.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković, mađutim, kaže da su prve analize pokazale da je ipak realno da bez posla ostane između 30 i 40.000 ljudi, jer, kako primećuje, i da država otpusti 250.000 partijskih kadrova, to je najpre nemoguće, a onda i štetno za državu.

"To ipak nisu ćate, već i zaposleni u zdravstvu, obrazovanju, sudstvu, policiji, odbrani", ceni Vučković.

Autor MAT-a Miladin Kovačević podsetio je da je u procesu racionalizacije koji je u toku, doneto nekoliko zakona, da je najvažniji zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, te da je dobro što taj zakon nije predvideo linearnu redukciju kadrova.

"Svaki organ će nastojati da planira redukciju. Tu bi trebalo voditi računa i o prirodnom odlivu. Ove godine će mnogi koji su stekli uslov otići u penziju, tako da će se kvota možda već tako postići a možda i biti nadmašena", rekao je Kovačević.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan Sabac

Zbog toga nemoj te podici minimalac,nemoj te vratiti plate i penzije,samo da bi drzavni sluzbenici bili sacuvani,samo da je njima lepo

dalabu

Realno...i Vi strucnjaci ste visak...

63.,.

@dalabu Ma koji strucnjaci, dele jednu stolicu njih 10? Od 2012.god. Kolijo je partiskih zaposljeno? Kada je zakon donesen, zabranjeno primanje.TADA SU ZAPOSLJAVALI PARTISKE PULENE.

special image