• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Milena Depolo

Izvor mondo.rs

Dramska spisateljica i scenaristkinja za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

 Milena Depolo preporučuje knjige za čitanje

Milena Depolo je dramaturg Pozorišta "Boško Buha", selektor pozorišnog festivala za decu TIBA, medu predstavama koje potpisuje su "U strahu su velike oci", "Crvenkapa", "Zec, kornjaca i kompanija", "Karma koma", "Ko je Loret", ali i predstava "Trpele", kojom je skrenuta pažnja na problem nasilja nad ženama, zatim serije "Samac u braku", "Jedne letnje noci", "Otvorena vrata", "Ono kao ljubav"...

Šta najviše volite da citate i koliko imate vremena za to?

"Baveci se pozorištem, cesto dolazim u situaciju da zbog istraživanja neke teme citam strucnu literaturu iz raznih oblasti kojima se samoinicijativno ne bih bavila, i sa kojima inace ne bih ni došla u dodir. To je srecna okolnost, jer bih da toga nema ostala uskracena za neka stvarno zanimljiva saznanja koja potom otvaraju neke sasvim nove ideje.

Kada sama biram šta cu citati, to je beletristika. Volim i da se vracam klasicima, ali i da otkrivam savremene pisce. Volim Pola Ostera, Harukija Murakamija, Orhana Pamuka, Erlenda Lua i druge divne pisce koje nam je otkrila izdavacka kuca Geopoetika, volim rusku spisateljicu Ljudmilu Ulicku, a sa velikim interesovanjem cekam i svakog novog Uelbeka. Volim i Miljenka Jergovica, Dubravku Ugrešic... Spisak je ogroman, a vremena za citanje je malo. Tokom letnjih i zimskih odmora procitam deset puta više knjiga nego tokom ostatka godine".

Koja Vam je omiljena knjiga?

"Odgovor na ovo pitanje se stalno menja, ali zato cu reci koja knjiga u mom citalackom stažu najduže drži prvo mesto . To je 'Majstor i Margarita'. U njoj se nalazi sve. Uopšte, Bulgakov je bio genijalan pisac, kakav se ne rada dva puta. Volim i ostala njegova dela 'Bela garda', 'Život gospodina de Molijera', 'Pozorišni roman', 'Kobna jaja', 'Psece srce'...".

Koje tri knjige biste svakome preporucili da procita do punoletstva?

"To je teško pitanje, jer ima mnogo dobrih knjiga i mnogo kriterijuma izbora. Ali s obzirom na to da je, što smo stariji, sve manje vremena za citanje, preporucujem tri knjige posle kojih mislim da ce svi nastaviti da citaju i posle osamnaeste.

1. 'Agi i Ema' Igora Kolarova. Njegove veoma kratke prozne forme (uslovno receno poglavlja) sadrže i humor i ozbiljnost, i vedrinu i senku, i liricnost i svakodnevni govor. Ovo je divna prica o svemu na ovom svetu iz ugla jednog usamljenog decaka.

2. 'Veštice' Roalda Dala, jednog od najboljih pisaca za decu dvadesetog veka. Njegovi glavni likovi su uvek deca – hrabra, pametna i spremna na herojska dela. Vrlo podsticajni za mlade citaoce.

3. 'Lovac u žitu' Selindžera. Za sva vremena. Svi tinejdžeri su pomalo Holden Kolfild".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE