Šta čitati do 18. preporučuje Gorica Regodić

Autor:

Glumica, koja trenutno promoviše film "Pored mene", preporučuje za MONDO knjige koje bi trebalo pročitati do punoletstva.

0
A- A A+
gorica Foto: Promo "Pored mene", MONDO

Gorica Regodić je glumica koju znate iz serije "Urgentni centar", a trenutno u filmu "Pored mene" Stevana Filipovića igra Isidoru, jednu od protagonistkinja.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

"Volim svašta da čitam, od stripova, preko poezije, do romana, drama. Mada sam izbirljiva, i ako me to što čitam ne natera na razmišljanje ili mi ne razigra maštu, prelazim na sledeću knjiigu momentalno. Od kraja osnovne skole sam čitala Alana Forda, Asteriksa i Obeliksa, prva knjiga mi je bila 'Mali princ', a za, čini mi se, deveti rođendan sam dobila 'Hobita'. Sad sam čitala drame Slavomira Mrozeka, i Semjuela Beketa. Ima svega! Vremena za to uvek ima, u prevozu ili dok negde čekate u redu, recimo".

Koja vam je omiljena knjiga i zašto?

"To se često menja. Knjige i stripove koje sam već nabrojala volim, ali mozda bih izdvojila poeziju Vaska Pope i uvek je preporučujem, spolja tako jednostavna, a suštinski kompleksna. Branko Miljković takodje dolazi u obzir, kao kombinacija heraklitovske filozofije i simbolizma meni toliko dragog. Šekspir se podrazumeva. I prva knjiga koju preporučujem".

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana?

"1. Nil Gejmen- 'Koralina i tajanstveni svet'- fantastična knjiga, koja vas uvlači u jedan nastrani san, u zastrašujuć, i šarolik svet mašte, i drži vas u neizvesnosti do kraja. Zabavna knjiga za sve koji žele malo da se odmore od lektire. Za one lenje postoji i crtani film 'Koralina', ali vas ipak izazivam da pročitate knjigu. Ili, još bolje, uradite i jedno i drugo!

2. Čarls Bukovski- 'Pesme'(1,2,3,4) - to je neizbežni period u životu mnogih tinejdžera, bar moje generacije. Još ga volim, samo u manjim merama, jasan je, direktan i vulgaran, što bi neke moglo odbiti. Znam da moji roditelji nisu bili baš srećni kad su videli šta čitam.

3. Nik Kejv- 'Smrt zeke Manroa' - izuzetno interesantna knjiga, ali ne samo za mlade. Mračna i misteriozna. Meni jedna od omiljenih".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti