• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulin protiv većeg minimalca, odlučuje vlada

Izvor MONDO/Agencije

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni danas se nisu dogovorili o iznosu minimalne cene rada za 2016. godinu, rečeno je danas posle sednice tog tela.

Vlada Srbije treba da donese konačnu odluku o tome jer je sutra zakonski rok do koga treba da se utvrdi minimalna zarada za narednu godinu.

Sindikati smatraju da minimalna cena rada treba da bude povećana sa 121 na 143,5 dinara po radnom satu, a poslodavaci da se nisu stekli uslovi za njeno povećanje.

Aktuelnu cenu rada odredila je Vlada, jer se ni u septembu prošle godine stavovi sindikata i poslodavaca nisu približili. Sindikati su tada tražili 137,9 dinara po satu.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je danas da su predstavnici vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa, prvenstveno privatnih poslodavaca, odnosno da se nisu stekli uslovi da se cena rada poveća.

On je takođe naveo da će konačnu odluku o tome sutra doneti Vlada Srbije.

"Stav je jasan i ne očekujem njegovu promenu, svejedno to mora da potvrdi Ministarstvo finansija jer formalnu odluku donosi vlada na predlog tog ministarstva", rekao je Vulin.

On je ukazao da su predstavnici sindikata i poslodavaca u SES-u odgovorni, da su i jedni i drugi u pravu i da zastupaju svoja članstva, i da su svi izneti argumenti validni.

"Niko nije srećan što se minimalna cena rada u javnom sektoru odnosi na 61. 500 zaposlenih, to je veliki broj, a još već broj je onih na koje se odnosi u realnom sektoru", rekao je Vulin.

On je podsetio da vlada namerava da poveća i plate i penzije i da će ih povećati tamo gde ih je smanjivala, kao i onima kojima uopšte nije smanjivala, odnosno onima sa najnižim primanjima.

"Da smo išli na povećanje cene rada, onda bi i povećanje plata i penzija bilo dovedeno u pitanje, za one ne primaju minimalnu zaradu odnosno za one koji su do sada primalni minimalnu zaradu, a nisu ni na koji način bili pogođeni merama štednje. Moramo gledati celu sliku", poručio je Vulin.


Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Minja

Predlazem da svi ministri poslanici i ceo drzavni aparat prima minimalac onda ce da se resimo krize>Neka se i oni solidarisu sa narodom da vide kako je divno ziveti sa minimalcem >

nebojsa

Cudno je da Vulin predsednik Pokreta socijalista i clan koalicije SNS je za ovo. Ne mirise na dobro.

Ivan Sabac

Jadno i bedno,mada mislim da je veci dobitak da se smanje porezi na plate i dazbine drzave koju privatnici placaju,valjda bi onda i ovaj minimalac isplacivali u celosti,jer svi znaju da dosta ljudi radi i za manje od 21000

special image