MONDO/Agencije

Rasulo u centralnoj Evropi zbog izbeglica! (VIDEO)

Mađarska policija zatvorila je pružni prolaz na granici Mađarske i Srbije, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP. Austrija šalje vojsku na granicu, gužve na putevima...

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri.

Izvor: tanjug

Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Na pružni prolaz je postavljena bodljikava žica.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

Mađarska je zatvorila svoj vazdušni prostor u krugu od 20 kilometara duž granice sa Srbijom i na visini do 1.350 metara, saopštila je mađarska Agencija za nacionalni saobraćaj. Zatvaranje vazdušnog prostora, koje će do daljeg ostati na snazi, neće uticati na međunarodne putničke letove, navode u toj agenciji.

Mađarska policija počela je danas, nešto pre 18 sati, da propušta manje grupe izbeglica preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2".

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

Policija je te mere uvela pre nego što će u Mađarskoj u ponoć stupiti na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen 4. septembra.

Dan uoči najavljene primene pooštrenih mera na mađarsko-srpskoj granici, kod mesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

AUSTRIJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICE

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug najavio je da će 2.200 vojnika, koliko je predviđeno da učestvuje u savladavanju izbegličke krize, biti raspoređeno za 72 sata.

On je  rekao da je 500 vojnika već spremno za delovanje.

Klug je podvukao da vojska neće nadzirati takozvanu "zelenu granicu".

Vojnici će, prema njegovim rečima pružiti podršku policiji, kao i kontroli granice od strane nadležnih vlasti.

Vojska će, takođe, podršku pružiti i humanitarnim organizacijama.

Za sada je neizvesno, dodao je Klug, da li će svih 2.200 vojnika, koliko je predviđeno odlukom vlade, biti potrebno, već će sve zavisiti od zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova.

KILOMETARSKE KOLONE ZBOG NEMAČKE KONTROLE GRANICE

Odluka Nemačke da zbog priliva izbeglica uvede kontrolu na granici, danas je izazvala zastoj saobraćaja, uz kilometarske kolone vozila na auto-putevima u Austriji, saopštilo je tamošnje udruženje prevoznika "Asfinag".

Taj ogranak Privredne komore Austrije računa da taj zastoj već sada košta prevoznike "milione evra".

Na auto-putu Beč-Nirmberg kolona zaustavljenih vozila je dugačka dvadesetak kilometara, a kolona na auto-putu Salcburg-Minhen je dugačka desetak kilometara.

Povezano

Sve vesti