MONDO/Agencije

KRAJ: Mađari zatvorili granicu, gde će izbeglice?

Mađarska je nešto pre ponoći zatvorila "Horgoš 2", poslednji granični prelaz preko kojeg su izbeglice mogle da uđu u tu državu. U Srbiju iz Makedonije stižu hiljade azilanata.

Na prelazu "Horgoš 2", koji je namenjen pešacima, ranije večeras bila je velika gužva, pošto je Mađarska izbeglicama zatvorila ostale prelaze, a na granici je podigla ogradu od bodljikave žice, dok je na železnički prelaz postavila vagon sa bodljikavom žicom, javila je Radiotelevizija Srbije.

Mađari su do zatvaranja prelaza puštali tek male grupe izbeglica uz obavezno legitimisanje i uzimanje ličnih podataka.

Nije jasno gde su odlazile izbeglice koje su Mađari propuštali jer sa druge strane granice, kako je javio RTS sa lica mesta, nije bilo nikoga, osim mađarske vojske, policije i novinara.

Mađarska je od ponoći potpuno zatvorla granicu za ulaz izbeglica. 

Kroz prihvatni centar u Preševu na jugu Srbije danas je prošlo 2.500 izbeglica, večeras ih 500 čeka na registraciju.

Migranti vozovima i autobusima dolaze u Beograd, a u centralnim beogradskim parkovima ranije danas ih bilo ih je tek nekoliko stotina, jer su svi požurili da uđu u Mađarsku pre ponoći i zatvaranja granice.

U Mađarskoj je od ponoći stupio na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Kod mesta Reskea u ponedeljak ujutru je raspoređena mađarska vojska sa kamionima i oklopnim vozilima "Hamer".

Mađari zatvorili i vazdušni prostor

Mađarska je zatvorila svoj vazdušni prostor u krugu od 20 kilometara duž granice sa Srbijom i na visini do 1.350 metara, saopštila je mađarska Agencija za nacionalni saobraćaj. Zatvaranje vazdušnog prostora, koje će do daljeg ostati na snazi, neće uticati na međunarodne putničke letove, navode u toj agenciji.

Vlada premijera Viktora Orbana mogla bi u utorak da proglasi vanrednu situaciju, koja omogućava i upotrebu vojske.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Mađarski mediji pišu da će uvođenje vanrednog stanja u zemlji pojačati kritiku koju Mađarska trpi zbog svog odnosa prema izbeglicama.

Pozivajući se na nezvanične izvore, mediji u Budimpešti pišu da pooštrene mere na granici, prema najnovijim izmenama zakona, podrazumevaju deportaciju u zemlju iz koje je pokušan ulazak u Mađarsku svakoga ko nema šengensku vizu na granici.

Ukoliko izbeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku.

 Ako migranti uspeju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično delo.


Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno