Tanjug

Šabić laureat nagrade Konstantin Obradović

Autor:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti Rodoljub Šabić dobio je danas nagradu za unapređenje kulture ljudskih prava "Konstantin Obradović" koju već 15 godina dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava.

1
A- A A+

Žiri, koji su činile izvršna direktorka Centra Vesna Petrović, sociološkinja Vesna Pešić i ekonomistkinja Gordana Matković, istakao je u obrazloženju odluke da se opredelio za Šabića zato što je poverenik od početka svog angažovanja uneo ogromnu energiju i ličnim zalaganjem doprineo rešavanju brojnih pitanja iz oblasti prava.

Neshvatljivo, već 136 godina

On je podsetio na veliku Deklaraciju o pravima čoveka i građanina, koja je doneta 1789. tokom Francuske građanske revolucije, u čijoj preambuli piše "mi predstavnici francuskog naroda, uvereni u to da je nepoznavanje, nemar i prezir prema ljudskim pravima, izvor svih javnih zala i pokvarenosti vlada". "Neshvatljivo je da je neko 1789. godine pisao da je nesporno pravo javnosti da od svakog javnog službenika zatraži izveštaj o njegovom radu, a danas, posle 226 godina, to mnogim aktuelnim funkcionerima nije jasno", rekao je Šabić.

Kao dodatni razlog, objasnio je žiri, to je učinjeno zato što su ova i prošla godina obeležene pritiskom na nezavisne institucije, kao i zbog velike podrške građana instituciji poverenika.

"Odluka je doneta u uverenju da nema nijedne osobe u civilnom sektoru i šire koja bi mogla zameriti i najmanju stvar kada je u pitanju naš današnji dobitnik", rekla je Pešić.

Izgradnja jake institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti bio je zadatak koji je Šabić, kako je rekla Pešić, uspešno izvršio u prvim godinama funkcionisanja tog važnog tela.

"Cenili smo i broj onih koji ga poštuju i prate na socijalnim mrežama, naročito na Twitteru, gde se upušta u polemiku, pojašnjava i pokazuje da suvereno vlada svojom oblašću, doprinoseći državi i nenom modernijem i demokratskijem liku", rekla je Pešić.

Primajući nagradu, Šabić je ocenio da je današnje vreme veoma delikatno kada je reč o primanju ovakvog priznanja, ali da je na to pristao zato što je to zaslužio ceo njegov tim saradnika, kao i zato što su u Beogradskom centru bili, između ostalog, i istaknuti borac za ljudska prava, profesor Vojin Dimitrijević, kao i stručnjak za međunarodno pravo Konstantin Obradović, po kojem nagrada i nosi ime.

Govoreći o kulturi ljudskih prava u Srbiji i doprinosu njenom unapređenju, Šabić je istakao da to nije lako, da je to mučan i težak posao, ali koji je istovremeno i izuzetno izazovan.

Povezano

Sve vesti