• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čega bismo se odrekli bojkotom "hrvatske" robe

Izvor mondo.rs

Poziv na bojkot "hrvatske robe" građanima Srbije bi bio "pucanj u sopstveno stopalo" jer bi značio odricanje od mnogih svakodnevnih stvari na koje su navikli.

Očekivani poziv ekstremnih političara na bojkot hrvatskih proizvoda zbog uzavrele situacije na blokiranim graničnim prelazima dodatno bi pogodio građane Srbije. I ovako im je otežan odlazak u Hrvatsku pa dalje u EU, a sad im "carinski rat" ušao u kuće.

Lider SRS, Vojislav Šešelj, je pozvao na bojkot i hrvatskih proizvoda i trgovaca u Srbiji i preispitivanje privatizacija, odnosno kupovina firmi, koje su izvršile hrvatske kompanije. Poimence su prozvane dve najveće – Agrokor Ivice Todorića i Atlantik grupa Emila Tedeskog. Šta bi to značilo za građane Srbije?

Prosečan srpski potrošač ni po čemu se ne razlikuje od sličnog u razvijenom svetu – bira racionalno po ceni i kvalitetu a ne po "nacionalnosti" proizvoda. Zbog toga bi ga i iznenadilo, i prilično zamorilo kada bi sada morao da pomno zagleda etiketu svakog proizvoda koji inače kupuje ne bi li mu našao "hrvatska krvna zrnca".

A kad bi to učinio, zapanjio bi se jer kao ultranacionalistički "bojkotaš" morao bi da sa odricanjem od svakodnevnog počne zorom, demonstrativnim izbegavanjem šoljice "grand" ili "bonito" kafe.

Jer, taj je brend u vlasništvu pomenute Atlantik grupe. Ista grupa u Hrvatskoj, EU ali i u samoj Srbiji proizvodi mnoge stvari koje doživljavamo kao svoje, od "kokte" i "cedevite" za koje znamo da su hrvatske a to nam nimalo ne smeta, do originalno domaćih "multivite" i pekmeza "bakine tajne". Da ne govorimo o tome da Atlantik drži i čitavu paletu proizvoda beogradskog "Štarka", od čokolada, preko napolitanki, do čipsa i grisina.

Ništa bolje ne bi prošli ni sa "uzvraćanjem" za vladinu kamionsku blokadu granice kompanijama Ivice Todorića, čiji Agrokor u Srbiji drži Frikom, fabriku mineralne vodu Mivela, uljaru Dijamant...

Svi ti proizvodi se rade ovde, prave ih naši ljudi za domaće tržište ali i za region (pa i svet), i bojkotom ne bi samo imali problema "gazde Hrvati", već i ovdašnje firme ali i srpska ekonomija kao celina.

GORENJE “ZNA ZNANJE”

Zatvaranje granice između Srbije i Hrvatske za kompaniju "Gorenje" još ne predstavlja veliku ekonomsku štetu jer transport za sada obavljaju alternativnim putevima kroz druge zemlje, kažu u upravi te kompanije. "Pokušavamo da se nosimo sa situacijom prilagođavanjem transportnih pravaca, ali ti problemi će nesumnjivo imati određeni negativni uticaj na radne troškove kapitala i transporta", kažu za Tanjug u ovoj slovenačkoj kompaniji. U Gorenju navode da s jedne strane, zatvaranje granica otežava isporuku pojedinih materijala i komponenti iz Jugoistočne Evrope za proizvodnju aparata u Sloveniji, pa su preusmerili rutu kamionskog saobraćaja alternativnim putem, uglavnom kroz susedne zemlje.

Da stvar bude gora po potencijalne bojkotaše, ako i žele da kupuju srpske proizvode, moraće da po njih pešače malo dalje od onog na šta su navikli. Naime, Agrokorovi su srpski trgovinski lanci Idea, Roda i Merkator, tako da bi "potrošači-nacionalisti" bili "osuđeni" na manje lance Dis, Graneksport ili Aman.

I bez ovakvih suludih poziva na bojkot, kakvih smo bili svedoci u nekim gorim vremenima (setimo se samo poziva na bojkot tada slovenačkog Merkatora zbog pokušaja kupovine C marketa), srpska i hrvatska privreda bi mogle da ozbiljno trpe zbog blokade kamionskog saobraćaja na Batrovcima/Bajakovu.

Privrednici i eksperti ocenjuju da se šteta od šestodnevne blokade već meri u desetinama miliona evra.

Sa hrvatske strane oglasio se Agrokor koji se nada brzom razumnom rešenju a sa srpske se mogućih velikih problema pribojava Viktorija Grupa. Iz ove velike srpske kompanije kažu da ne mogu da isporuče robu kupcima u Zapadnoj Evropi.

"Svakako smo aktivni i na hrvatskom tršištu i kao kupac i kao prodavac i to stvara dodatne probleme, ali je teško u ovom trenutku proceniti materijalnu štetu",, izjavio je danas direktor operacija te kompanije, Nikola Vujačić.

Zbog toga srpskim firmama, i onim koje su pod kapom vlasnika iz Hrvatske jednako kao i svim drugim, svakako nisu  potrebni dodatni problemi.

U Podravci iz Koprivnice smatraju da novonastala situacija nije dobra ni za jednu stranu, te veruju da će uskoro biti postignut dogovor kojim će se izbeći moguće negativne posledice.

U toj hrvatskoj kompaniji smatraju da spomenuta novonastala situacija, odnosno uvođenje sankcija, zasigurno nije dobra ni za jednu stranu, prenosi portal Index.hr.

"S obzirom da su sankcije tek nastupile, vrlo je teško proceniti eventualno moguću štetu, ali verujemo kako će se uskoro postići dogovor kojim će se izbeći moguće negativne posledice", poručili su iz Podravke.

Komentari 172

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Madjar

Ahaha pa ima nesto sem bureka sto nije strano a da i to je siptarsko

Milan R

Jok i ne možemo bez njih! Kupujem već godinama u Univerexportu ili DIS-u velike nedeljne i mesečne nabavke, a kod komšije u STR za svaki dan. U Univeru i DISu cene jeftinije nego bilo gde, a za dnevne nabavke mi nije teško da dam komšiji 10-15 dinara više. Što se tiče njihovih proizvoda, ne koristim ništa iz uvoza, a kad baš nemam izbor uzmem nešto od onoga što se proizvodi kod nas. Uopšte nije teško, pogledaš jednom šta piše na pakovanju i sve ti je jasno. Posle samo nastaviš da kupuješ ono što je naše.

Horgoš

Bojkotovat će se isto kao i roba NATO agresora, velíke patriote, ha, ha, ha!

special image