Miroslav Djukić prvi Srbin selektor Srbije

Na trenerci fudbalskog selektora Srbije spremnjenoj za naredni ciklus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo izvezeni su inicijali M. Đ.

0
A- A A+

Na trenerci fudbalskog selektora Srbije spremnjenoj za naredni ciklus kvalifikacija za Mundijal izvezeni su inicijali M. Đ.

U ponedeljak, 25. decembra 2007. godine, u Hotelu "Hajat" u Novom Beogradu, Miroslav Djukić promovisan je u novog selektora A i olimpijske reprezentacije naše zemlje. Izvršni odbor FSS doneo je jednoglasnu odluku mesec dana pre ranije predvidjenog datuma za to, jer, valjda, dileme nije bilo...

"Nisam krio da sam bio za to da Havijer Klemente ostane selektor Srbije. Medjutim, Stručni odbor FSS je mislio drugačije, Izvršni odbor je uvažio mišljenje "struke", tako da je odlučeno da sa Klementeom ne bude nastavljena saradnja. Isto je bilo i prilikom izbora novog selektora. S. O. je predložio Djukića, a I. O. ga jednoglasnom odlukom izabrao", počeo je svoj govor predsednik FSS Zvezdan Terzić.

Sa Djukičem je sklopljen dvogodišnni ugovor, koji počinje da važi 1. januara 2008. godine, a prestaje 31. decembra 2009. godine, uz moguć automatski produžetak do kraja Mundijala u Južnoj Africi 2010. ukoliko se "orlovi" domognu završnog turnira kroz kvalifikacije.

Dojučerašnjem treneru Partizana zagarantovana je godišnja zarada od 240.000 evra, kao i bonus od 500.000 evra za plasman na SP.

"Miroslav Djukić je bio drugačiji, jedinstven i kao igrač, pa i danas, kao trener: prava persona, gospodin... Posle 15 godina igračke karijere u Španiji, gde je završio i trenersku školu i dobio licencu, prihvatio je naš poziv da vodi mladu reprezentaciju, sa kojom je završio misiju plasmanom u finale EP u Holandiji juna ove godine".

"Znali smo o kome se radi i prvi put je, još od vremena Ivice Osima, na Terazijama dozvoljeno da radi paralelno u klubu i reprezentaciji", dodao je Terzić i poručio svima:

"Od danas je više nebitno ko je bio za, a ko protiv da Djukić bude selektor. Od danas, svi moramo da pomognemo Djuki, a najveća pomoć će biti da mu ne odmažemo, odnosno da mu se ne mešamo u posao! Želimo mu sve najbolje u narednom dvogodišnjem, a nadam se i četvorogodišnjem ciklusu".

Potom se javnosti, prvi put kao selektor A i olimpijske reprezentacije, obratio Miroslav Djukić, 54. selektor fudbalske Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i - konačno - Srbije. Dakle, prvi Srbin na klupi Srbije.

"Prvo, zahvalio bih se na ukazanom poverenju. Nadam se da ćemo na ovom mestu, za dve godine, proslaviti odlazak na Svetsko prvenstvo. Obećavam da ću učiniti sve da se fudbalska reprezentacija Srbije vrati tamo gde joj je mesto, na velika takmičenja. Za to će nam biti neophodna pomoć kompletne fudbalske organizacije i javnosti", kratko je govorio Djukić, pre nego što će i zvanično stupiti na dužnost fudbalskoj srbiji, prvog dana Nove godine.

Upravo u Novoj 2008. godini, Djukića očekuju i prva, prava iskušenja. Posle nekoliko prijateljskih mečeva, od kojih su izvesni oni protiv Irske u Dablinu i Nemačke u Gelzenkirhenu, "orlove" očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu (selekcija do 23 godine) u avgustu, kada počinju i Kvalifikacije za Mundijal za najjači tim.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti